Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Miljöpartiet behöver 0,2 procent

I förra valet åkte Miljöpartiet ur Regionfullmäktige med marginalen 0,2%.
Region Blekinge • Publicerad 6 september 2022 • Uppdaterad 7 september 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Miljöpartiet behöver 0,2 procent till för att kunna göra skillnad i Region Blekinge, det skriver partiets Lova Necksten.
Miljöpartiet behöver 0,2 procent till för att kunna göra skillnad i Region Blekinge, det skriver partiets Lova Necksten.Foto: Bo Åkesson

Det blev också marginalen för att allianspartierna med stöd av SD kunde ta över styret av regionen – med ett mandats övervikt.

Sedan dess har det varit fyra stökiga år i Alliansen, där interna konflikter dominerat ledarskapet och den ena krisen efter den andra har avlöst varandra – och där bland annat klimatarbetet har satts på paus.

Annons

Vår tids största utmaning stavas klimatkris. Det är en fråga som rör alla och vi kan inte skjuta över ansvaret till någon annan. Även Region Blekinge - Blekinges största arbetsgivare - måste alltså ta sitt ansvar i arbetet med att minska klimatpåverkan i hela vår region. Miljöpartiets röst behövs för att driva på i detta arbete och vara del i ett nytt styre som också på allvar tar tag i alla vårdkriserna.

Vi har idag även en bemanningskris inom vården, en situation som sätter stor press på alla som jobbar i verksamheten. Många sjuksköterskor har lämnat yrket, eller funderat på att göra det, på grund av stress, press och dålig arbetsmiljö.

Att vi har sjuksköterskebrist inom vården beror inte bara på att för få utbildar sig, utan också på att för få orkar jobba kvar inom sitt yrke. Vi måste därför se till att behålla fler sjuksköterskor inom vården.

”För att lyckas med det måste Region Blekinge bli en mer attraktiv arbetsgivare. Personalens engagemang och kunnande måste synas både i lönekuvertet och i arbetsvillkoren.”
Lova Necksten, Miljöpartiet

För att lyckas med det måste Region Blekinge bli en mer attraktiv arbetsgivare. Personalens engagemang och kunnande måste synas både i lönekuvertet och i arbetsvillkoren. Vi vill ge möjlighet för olika typer av arbetstidsmodeller med mer luft i schemat så att de som jobbar inom vården får ett mer hållbart arbetsliv och så att man både orkar och trivs med sitt jobb hela sitt yrkesverksamma liv.

Bristen på vårdpersonal påverkar förstås också kökrisen, där många patienter under stor frustration och vånda tvingas vänta på operationer och relevant vård. För att lösa detta krävs många insatser, men en av de större och viktigaste är att omfördela mer resurser till primärvården.

Genom att primärvården kan få ett större uppdrag kan patienterna få mer och tidigare hjälp via sin vårdcentral istället för att behöva hamna in en kö till sjukhuset.

Vi har också en kris i att psykisk ohälsa bland unga ökar alltmer. Kötiden till behandling via Barn- och ungdomspsykiatrin kan vara upp till ett år. Även till ätstörningsmottagningen är det långa köer och många hänvisas till andra instanser istället, för att få den experthjälp de behöver.

Detta leder alltid till utdraget lidande och får i värsta fall fruktansvärda konsekvenser, vilket är helt oacceptabelt. Vi måste arbeta för en köfri Barn och ungdomspsykiatri, med större resurser och fler anställda. Detta kan dessutom vara en tidig insats som hjälper många till att undvika vård senare i livet.

Miljöpartiets röst behövs därför i Region Blekinge. Vi är ett parti som både ser till att skapa bra förutsättningar för alla här och nu – men även för framtida generationer. Det Region Blekinge måste stå för.

Men utan väljarnas stöd de sista 0,2 procenten kommer vår viktiga röst att saknas.

Annons

Lova Necksten, regionkandidat Miljöpartiet

Lova Necksten.
Lova Necksten.Foto: Mattias Mattisson
Annons
Annons
Annons
Annons