Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Miljöpartiet misskrediterar hårt arbetande

David Skog och Eva-Lena Ulvsfält, ordförande respektive gruppledare för Miljöpartiet i Sölvesborg, försöker misskreditera minkuppfödarna på Listerlandet genom en grovt missvisande insändare.
Publicerad 1 juni 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Husfluga, (musca domestica), inte minkflugor, för de finns inte.
Husfluga, (musca domestica), inte minkflugor, för de finns inte.Foto: Per, Løchen

Motivet är väl egentligen glasklart. Miljöpartiet vill förbjuda minkuppfödning i Sverige. De tycker och tror en hel del men deras kunskap om näringen är desto mindre.

”Vi behöver fler företag och vi behöver fler företagare. Vi behöver fler människor som arbetar mer.”
Niklas Joelsson, moderaterna Sölvesborg

De hävdar nu att vi äntligen ska få en sommar utan minkflugor i Sölvesborg. Detta till följd av Jordbruksverkets beslut att pausa avel och uppfödning av valpar under 2021 på grund av risk för smittspridning av Covid-19 mellan människa och mink. Det omvända finns inga belägg för i Sverige.

Annons

Först och främst, det finns inga speciella minkflugor. Det är husflugan vi talar om och den trivs bland annat i fuktig mark, bland olika djurhållningars gödsel samt i vanliga hushållssopor och de tunnor dom förvaras i.

Minkgårdarna är förvisso en gynnsam miljö för dessa flugor men givetvis kommer inte alla därifrån, inte ens en bråkdel. Minkuppfödarna bekämpar dessutom flugorna aktivt på flera olika sätt. Att som dessa miljöpartister påstå att vi ska få ett flugfritt Sölvesborg utan minkgårdar är helt enkelt befängt.

Vi moderater i Sölvesborg menar att minkuppfödarna liksom alla andra lantbrukare och djurhållare liksom övriga branscher och företag ska ges de bästa förutsättningar att bedriva sin verksamhet.

Vi behöver fler företag och vi behöver fler företagare. Vi behöver fler människor som arbetar mer. Detta för att skapa ökade resurser så att vi politiker har medel att prioritera för att bibehålla och helst utveckla det gemensamma samhällets välfärd.

Niklas Joelsson (M)

Annons
Annons
Annons
Annons