Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: "Mindre allvarliga"?

För några veckor sedan kunde man i lokal media läsa om en chef i Ronneby kommun som var anmäld av minst 8 anställda och underställda för bland anat kränkande behandling av sexuell karaktär, hot, förtal, sexuella anspelningar och närgångna samtal om sex och droger där chefen t o m ska ha uppmanat till stöld av drogklassad medicin.
Ronneby • Publicerad 8 september 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Är MeToo inte känt i Ronneby kommun?
Är MeToo inte känt i Ronneby kommun?Foto: Janerik Henriksson/TT

Förvaltningschefen svarar media med att de klassar dessa anklagelsens som mindre allvarliga och låter denne anmälde chef jobba kvar, om än med förflyttning.

Hur i hela fridens namn kan man klassa detta som ”mindre allvarliga”? Har våra chefer i kommunen helt missat hela MeToo-rörelsen och klargörandet av den totala nolltoleransen mot sexuella trakasserier?

Annons

Det viskas i korridorerna om han har inlett vissa förhållande och att anklagelserna skulle bottna i avundsjuka, men det har ju verkligen ingen betydelse! Trakasserier och inte minst de av sexuell art är alltid allvarliga oavsett och att man dessutom gör det som chef mot personer i beroendeställning är synnerligen allvarligt.

Att dessutom anklagas för att uppmuntra till stöld av mediciner är ju bland det värsta man kan anklagas för i vårt yrke, det ska rendera avsked direkt att stjäla droger.

Att chefen inte omedelbart har stängts av är en smärre skandal och för att citera kommunal så hade en vanlig anställd stängts av med omedelbar verkan, vilket skett vid flertalet tillfällen efter betydligt lindrigare anklagelser.

”Att chefen inte omedelbart har stängts av är en smärre skandal och för att citera kommunal så hade en vanlig anställd stängts av med omedelbar verkan, vilket skett vid flertalet tillfällen efter betydligt lindrigare anklagelser.”
Hemsamariten

Den här händelsen har fått stor påverkan på hela verksamheten. Drabbade vittnar om stark rädsla att gå till jobbet och om oro för att förlora jobbet om man anklagar chefen, men även vi andra på arbetsplatsen har påverkats starkt av händelsen.

Jag hoppas nu att våra högre chefer gör om och gör rätt. Att de tar anmälningarna på största allvar och därmed respekterar de drabbade kvinnorna. Då kan vi förhoppningsvis få tillbaka vår annars fantastiska arbetsplats som just nu skakas av ovisshet och oro.

Hemsamariten

Annons
Annons
Annons
Annons