Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Mjällby skola - vad händer?

Vi har haft förmånen att få göra 2 verksamhetsbesök på Mjällby skola den senaste tiden. Både på grundskolan och särskolan som även huseras i Mjällby.
Sölvesborg • Publicerad 9 maj 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lina Jörnkrans och ytterligare några socialdemokrater i Sölvesborg undrar: Vad händer med Mjällby skola framöver?Foto: Jörgen Klinthage

Det första som slår oss är vilket engagemang det finns hos personalen att skapa de bästa förutsättningarna åt elevernas utveckling. Alla drar på samma håll och det finns ett tydligt ledarskap hur de vill att verksamheten ska bedrivas.

Pedagogernas insats är så pass bra att skolan fått ett mycket gott rykte, speciellt märks detta på grundsärskolan. Deras insatser gör att vi tar emot flera interkommunala elever. Alltså elever från andra kommuner, där föräldrarna väljer att placera sina barn på grundsärskolan i Mjällby eftersom den har så gott rykte. Interkommunala elever för med sig att hemkommunen betalar Sölvesborgs kommun för elevens skolgång. Dessa pengar borde gå oavkortat till den verksamhet där eleven befinner sig.

Annons

Det andra är lokalfrågan, lokalerna är gamla och slitna och faktiskt svåra att bedriva en bra verksamhet i. Speciellt påtagligt är detta på grundsärskolan. De befinner sig i baracker som är trånga att röra sig i, och då har flera elever behov av hjälpmedel som kräver stort utrymme. I ett av rummen förvaras hjälpmedel som varje gång rummet ska användas till lektion så får hjälpmedlen flyttas ut för att sen flyttas in, det finns alltså inget eget utrymme för detta.

Detta är under all värdighet för en så pass viktig verksamhet som grundsärskolan är.

Vad händer då med denna lokalfråga, kan en undra.

I kommunens budget 2018 fanns nybyggnad av Mjällby skola med, det skulle bli nya fina lokaler åt särskolan och fritidshemmen. Ritningarna var färdiga, projekteringen klar. Det enda som återstod var att spaden skulle sättas i marken. Så varför blev det inte så?

”I kommunens budget 2018 fanns nybyggnad av Mjällby skola med, det skulle bli nya fina lokaler åt särskolan och fritidshemmen. Ritningarna var färdiga, projekteringen klar. Det enda som återstod var att spaden skulle sättas i marken. Så varför blev det inte så?”
Jörgen Englin, Kristina Thomasson, Lina Jörnkrans, Maria Lindros, Leif Nilsson, Johan Elofsson, Socialdemokraterna

Jo, därför att 2018 tog ett annat styre över i kommunen, det första de gjorde var att stoppa allt som tidigare styre hade planerat för. Nu skulle det bli nya tider och förändring skulle ske. Vi fick höra att nu skulle det satsas småskaligt på barnomsorg och skola, till och med lägenhetsdagis pratades det om.

Detta medföljde att spaden aldrig sattes i marken och i budget för 2019 fanns det inte med längre och har inte heller återkommit. Samma sak med Markgatans förskola som också är i stort behov av nya lokaler.

Förändringen som det så stort pratades om blev aldrig av, åtminstone inte om man är elev på särskolan.

Nya lokaler till grundsärskolan i Mjällby kommer att vara prioriterat av oss Socialdemokrater, precis som det var 2018.

Sölvesborg kan bättre.

Jörgen Englin, Kristina Thomasson, Lina Jörnkrans, Maria Lindros, Leif Nilsson, Johan Elofsson, Socialdemokratiska gruppen i Barn och utbildningsnämnden, Sölvesborg

Annons
Annons
Annons
Annons