Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Moderaterna - ett nytt ledarskap i Region Blekinge

Att i en organisation med 5000 anställda förändra från Socialdemokraternas stagnerade och trötta styre går inte på en mandatperiod. Men vi har börjat.
Region Blekinge • Publicerad 6 september 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Moderaterna i Region Blekinge står för ett nytt ledarskap, det skriver bland annat Lennarth Förberg, Regionråd.
Moderaterna i Region Blekinge står för ett nytt ledarskap, det skriver bland annat Lennarth Förberg, Regionråd.Foto: Mattias Mattisson

Som sammanhållande för de fyra partierna i en klassisk borgerlig allians har vi visat att Moderaterna kan leda regionen och vi har gjort det genom en svår period. Moderaterna är erfarna, pålitliga och ansvarstagande och kan bilda kärnan i nästa styre oavsett vilka partiallianser som kommer att bildas efter valet.

Vi arbetar för en region där patienterna inte behöver vänta onödigt länge och där god vård bidrar till människors trygghet.

Annons

Vi är helt övertygade om att Region Blekinge trots alla dess utmaningar också kan bli en bättre arbetsplats där samarbete är lösningen. Där vi löser våra uppgifter tillsammans, drar i samma riktning och låter alla anställda uppleva att de lyckas och trivs i sitt arbete.

Samarbete och förtroende tar Blekinge framåt. Framåt i vår egen organisation, tillsammans med våra kommuner, industrin, entreprenörerna, föreningslivet, tillsammans med andra regioner och partners i grannländerna.

Moderaterna är bra på regional utveckling, bland annat eftersom vi har ett långsiktigt perspektiv i vår politik och förstår företagande. Vi är de rätta att leda Blekinge in i en framtid då företagandet behöver växa, infrastrukturen moderniseras och hela Blekinge på allvar bli en kunskaps- och forskningsregion. Det tillsammans med Blekinges naturliga förutsättningar - vår attraktion - kommer att ge frukt.

Redan efter en mandatperiod känns det som att vi påverkat synen på entreprenörskap - Blekinges väg framåt. Vi kan bli en plats där fler energiska, idérika, kompetenta personer vill vara. Helt enkelt därför att det är lättare att lyckas här.

Under det senaste fyra åren har vi bara hunnit genomföra en del av det program vi har.

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna har ofta röstat tillsammans för att blockera förslag som hade varit bra för Blekingeborna. Men vi har, trots två års pandemi och trots att vi styr i minoritet, vänt utvecklingen inom fler olika områden.

– Besöksnäringen i Blekinge ökar trots drivmedelspriserna och inflationen.

– Vi har etablerat förskollärarutbildning i Blekinge.

– Vi har sänkt arbetslösheten.

– Det finns vård närmare våra medborgare med öppettider även efter kontorstid.

Annons

– Vi ser värdet i ett gott samarbete med facket och månar om vår personal.

– Vi bidrar till att minska klimatutsläppen och premierar miljöinsatser.

– Till skillnad mot det tidigare S-styret är vi måna om transparens och delaktighet.

Politikens roll är att sätta upp ramarna för verksamheten och göra nödvändiga prioriteringar. Professionen ska få tillräckligt utrymme för att, genom gott ledarskap, verkställa beslut och arbeta för målen.

När facket och genom dem medlemmarna får insyn i de övergripande besluten och motiveringarna kring dem tror vi det finns en större förståelse för ramarna och målen. Vi är övertygade om betydelsen av att använda kompetens på rätt sätt och vi betonar det personliga ansvaret. Kompetens, förtroende och stöd är en stark kombination i en kunskapsorganisation som Region Blekinge.

Under de senaste åren har vi utvecklat ett gott samarbete med Trafikverket. Det bäddar för god utveckling av vår eftersatta infrastruktur.

Just nu utreds förutsättningarna för ett ytterligare tågspår genom länet avsett för snabbare tåg. E22, Lösen-Jämjö är äntligen på gång och sedan planeras motorväg på E22 mellan Ronneby östra och Nättraby.

Trots att vi haft pandemi visar de senaste åren att det Moderata styret varit bra för vården, tandvården, kollektivtrafiken, kulturen och helt avgörande för den regionala utvecklingen. Vi ser till hela Blekinges bästa.

Socialdemokraterna säger att de står för ett nytt ledarskap för Region Blekinge. Det är tyvärr inte möjligt eftersom de har samma tankegods och ideologiska skygglappar som under de tidigare 90 åren. 90 år av S- styre som försatte Region Blekinge i ett mycket dåligt läge.

Men Socialdemokraterna fortsätter på samma spår och de långa, omständliga och detaljerade debatterna i regionfullmäktige är ett bevis för det.

”Men Socialdemokraterna fortsätter på samma spår och de långa, omständliga och detaljerade debatterna i regionfullmäktige är ett bevis för det.”
Lennarth Förberg, Emma Swahn Nilsson, Anders Lund, Magnus Sandgren och Anders Fransson, Moderaterna
Annons

Det är Moderaterna som står för förändring. Vi har slagit in på en ny kurs som kommer att ge högre kvalitet i vården, större trygghet och mer arbetsglädje för de anställda.

Skulle Moderaterna vara passiva i sitt ledarskap? Knappast.

Välj Moderaterna i valet - för Blekinges skull.

Lennarth Förberg (M), Ronneby, Regionstyrelsens ordförande, Regionråd

Emma Swahn Nilsson (M), Karlskrona, Regionråd

Anders Lund (M) Ronneby, Ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden

Magnus Sandgren (M), Karlshamn

Anders Fransson (M), Listerkretsen

Annons
Annons
Annons
Annons