Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Moderaterna, på riktigt?

Förra veckan lämnades det in en motion att behandlas i fullmäktige skriven av Moderaterna. Jag gillar verkligen motioner. Många bra idéer och vinklar kommer ofta ur just motioner.
Publicerad 7 februari 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sommarjobb kan motivera till mer studier.
Sommarjobb kan motivera till mer studier.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Men jag undrar just hur Moderaterna har tänkte i denna motion. Politiken har makt. Med makt följer ansvar. Jag vill gärna komma med förändringar som ger möjligheter till andra. Som stärker samhället och även lyfter den som behöver lyftas. Däremot kommer jag aldrig att medvetet försvåra för andra människor. Särskilt inte barn och ungdomar.

Vi har ett regelverk som ser till att kunskapskrav finns och hur dessa ska uppnås, vi har även resurser som sommarskola för den som behöver. Som politiker är jag lugn i den vetskapen att denna profession har den utbildning och kunskap att hantera och arbeta med detta. Att aktivt rösta för en motion som handlar om att inte ge alla dessa elever samma förutsättning inför ett feriejobb kommer aldrig att hända!

Annons

Feriejobben som politiken väljer att införa för att våra ungdomar ska kunna få en försmak på livet som väntar efter skolgången, men som nu Moderaterna med stöd av Sverigedemokraterna vill få igenom, handlar om att i så fall måste alltså ungdomen ha godkända betyg i matte, svenska/ svenska som andraspråk för att få ta del av denna möjlighet enligt M och SD.

Det är år 2022. Vi är medvetna idag till skillnad mot för 20 år sen. Vi vet att det finns en stor mängd ungdomar som brottas med depressioner, ångest, familjesituationer som inte är enkla och för att inte tala om neuropsykiatriska diagnoser. Om denna motion hade handlat om fullvuxna 30-åringar så hade jag nog inte blivit upprörd. Men det handlar om våra 16/17-åringar.

”På riktigt? Är det inte just I den åldern vi vuxna ska ge ungdomarna möjligheter?”
Selma Björk Matthiasdóttir

På riktigt? Är det inte just I den åldern vi vuxna ska ge ungdomarna möjligheter? Visa att det finns olika vägar? Att hela världen finns framför dom? Att det finns många vägar att ta i livet?

Inte enligt M eller SD uppenbarligen. Där stängs dörrarna direkt om du inte uppfyller deras krav! Om du misslyckats med matte och svenska så får du inte ta del av ett feriearbete som din kommun erbjuder. Har du en sjuk förälder eller syskon och inte orkar med närvaron så dina betyg kraschar så får du inte heller ett feriearbete. Är du deprimerad ungdom och inte pallar trycket så är du körd i sommar. Har du en neuropsykiatrisk diagnos som gör att du inte klarar skolan i samma takt som förväntat så blir du utan den erfarenheten som ett feriearbete ger.

Visserligen la man fram ett tilläggsyrkande som innebar att man skulle kunna ge dessa ungdomar sommarskola de första tre veckorna för att ha en chans att nå godkänt innan nästa treveckorsperiod infaller med feriejobb. Vilket inte gör någon skillnad enligt mig. Fortfarande ger vi våra ungdomar olika förutsättningar att få ta del av denna möjlighet.

En del ungdomar har svårt för skolarbete medan ett praktiskt arbete fungerar otroligt bra. Och så både tjänar de en slant samt får ta del av arbetslivet med flera vuxna förebilder som kan motivera till studier, arbete eller sommarjobb till året därpå.

Sällan har det blivit så tydligt att jag valt rätt parti att engagera mig politiskt i som idag. Jag är Socialdemokrat och jag röstade Nej till Moderaternas motion.

Selma Björk Matthiasdóttir, socialdemokrat, Jämjö

Annons
Annons
Annons
Annons