Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Moderaternas besparingar

Moderaternas föreslår besparingar på personal i hälso- och sjukvården på 200 miljoner kronor.
Publicerad 24 januari 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Markus Alexandersson, socialdemokraterna Region Blekinge
Markus Alexandersson, socialdemokraterna Region BlekingeFoto: Lena Karlsson

Det vägrar vi socialdemokrater att gå med på. Istället kräver vi att hälso- och sjukvårdsnämnden får ett tillskott så att besparingen kan undvikas. Vår uppfattning är att de pengar som Region Blekinge har fått för sjukvård ska användas till det och att vi kan planera verksamhet för pengarna.

När Moderaterna och de övriga borgerliga partierna föreslog en budget för hälso- och sjukvårdsnämnden innehöll den ungefär 200 miljoner kronor mindre för personalkostnader för 2022 än vad kostnaderna varit året innan.

Annons

Om budgeten hade antagits hade det tvingat klinikcheferna att kraftigt minska antalet anställda för att få budgeten att gå ihop. Nu lyckades vi få igenom en återremiss för att be regionfullmäktige om mer pengar för att undvika en jättebesparing.

Regionrådet Lennarth Förberg (M) är mäkta upprörd över detta och att hälso- och sjukvårdsnämnden inte har en internbudget. Han basunerar på diverse forum ut hur oansvariga vi i oppositionen är och hur hälso- och sjukvården drabbas av frånvaron av intern budget och ett antal målformuleringar. Det bör ej stå oemotsagt.

Vi tror att hälso- och sjukvården drabbas mer av att behöva minska personal motsvarande 200 miljoner kronor än att internbudgeten ej är klubbad. Få anställda inom hälso- och sjukvården har nog inte blivit särskilt medvetna över frånvaron av internbudget och det har nog inte nämnvärt gått ut över deras dagliga arbete. Däremot hade en budget som tvingade fram stora besparingar påverkat dem betydligt mer.

Det behövs en politisk ledning i Region Blekinge som inte ständigt söker bråk och konfrontation och som misstror uppgifter från såväl egna partivänner som chefer i hälso- och sjukvården.

För hälso- och sjukvårdens bästa hade det varit önskvärt om vi kunde enas om att pengar som är avsedda till hälso- och sjukvård ska gå till det redan när året inleds.

Istället verkar Förberg vilja se att verksamheten går med minus så att han kan kräva åtgärder och bättre budgetdisciplin och framstå som kraftfull. Istället blir det tvärtom.

Markus Alexandersson (S), 2:e vice ordförande i opposition i hälso- och sjukvårdsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons