Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Mot avgrunden?

För en del kom det oväntat. Tystnaden från S togs likväl av många som en början på en invit till M.
Ronneby • Publicerad 28 april 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tror socialdemokraternas Ola Robertsson att de utsatta i Ronneby Stadshus kommer att glömma?
Tror socialdemokraternas Ola Robertsson att de utsatta i Ronneby Stadshus kommer att glömma?Foto: Mattias Mattisson

Vi skall se framåt, säger Ola Robertsson. Han synes tro att de utsatta i Stadshuset kan glömma, utan att Ola och Roger, helst tillsammans, sammankallar de anställda och ber om ursäkt.

Det skulle alls inte förvåna om dom behöver konsulthjälp.

Annons

Att se framåt, utan att ha rensat bakåt, är dömt att misslyckas.

Jag menar att det är att göra kommunen en verklig otjänst, att låta Roger Fredriksson ha kvar makt. S, och M, accepterar och tonar ner Rogers uppträdande mot de anställda.

Effekten blir också att skadorna på Ronneby kommuns varumärke består. ”Skräckvälde” som ingress till en mångfald artiklar ger skador, som det tar år att få bort.

Riktigt säkra om den närmaste framtiden är vi inte. Det behövs 25 mandat för att möjliggöra val av nya nämnder. S+M är 24. Lova Necksten förstärker, så det blir 25.

Lova räknas till de duktigaste i fullmäktige. Illa nog ses relationen med Roger som en belastning. Hon måste, snabbt, visa att miljöpartiet har inflytande, exempelvis genom att driva igenom att kök och matsalar blir kvar på Backen och Björkliden.

Nu sägs M peta både Sara Blixt och Therese Åberg från deras ordförandeposter. Då blir det en fortsättning på den kvinnosyn, som synes råda inom M. På det möte, där man sades vara eniga, sägs det att både Blixt och Åberg grät, samtidigt som en del andra mötesdeltagare hånlog ...

Likväl vet vi att Blixt och Åberg torde vara välkomna till andra partier. De kan behålla sina platser i kommunfullmäktige, och dela på en plats i kommunstyrelsen, exempelvis.

”Att SD nu får ett mindre inflytande upplever många som positivt. Samtidigt ser många inom SD det som positivt att de blir utslängda. De räknar med att följden blir att många tidigare M-väljare nu går över till SD.”
Sune Håkansson

Då måste S+M värva in två nya namn till sin konstellation. Det kan bli svårt.

Riktigt säkert är det väl heller inte att M utser Roger till sin högsta post. Det är oklart vilken instans inom partiet, som fördelar posterna.

När nya nämnder skall väljas, måste också de andra partierna formera om sig. Det är sannolikt att Liberalerna får lämna KSAU. L har endast två mandat.

Annons

Rogers pension diskuteras. Det vi vet är att den torde bli hög. Än så länge finns olika bud. En vanligen säker källa säger att tio år som kommunalråd och fyllda 50 år ger högsta möjliga pension. Han får inte högre pension om han sitter kvar. Tvärtom, den kan bli lägre. Pensionen bestäms av inkomsten de två senaste åren.

Nåväl, ryktet säger att Ola lovat Roger heltidsarvode. Rykten skall man inte tro på, brukar Roger säga.

Att SD nu får ett mindre inflytande upplever många som positivt. Samtidigt ser många inom SD det som positivt att de blir utslängda. De räknar med att följden blir att många tidigare M-väljare nu går över till SD.

Vi får kompromissa, säger Ola om framtiden. I många frågor blir det inte svårt. Protokollen talar om stor enighet i de flesta av de frågor som behandlats i kommunen.

Problemet är LOV inom äldreomsorgen. M vill låta ett privat företag bygga nytt i Bräkne-Hoby. S vill att kommunen skall äga och driva verksamheten. Då det just nu finns många lediga platser på himmen, kan man ta tre års betänketid.

Så brukar det bli i partiskiljande frågor. Man väntar. Ibland är det ingen skada. Likväl är risken stor för att inget händer i kommunen. Då fortsätter nedgången.

Sune Håkansson, Ronnebypartiet

Annons
Annons
Annons
Annons