Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: När omöjligt blir självklart

Prideveckan pågår här i Karlskrona och på lördag hålls Prideparaden med avgång från Kungsbron.
Karlskrona • Publicerad 13 augusti 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
På lördag går vi i Prideparaden till stöd för allas rätt att i trygghet älska vem de vill, det skriver Madeleine Norman, Miljöpartiet i Karlskrona.
På lördag går vi i Prideparaden till stöd för allas rätt att i trygghet älska vem de vill, det skriver Madeleine Norman, Miljöpartiet i Karlskrona.Foto: Mattias Mattisson

Jag hoppas att vi får en lugn och fin Prideparad, men för första gången tvekar jag och många jag känner som är HBTQIA att gå i årets parad.

Under sommaren har många evenemang riktade till HBTQIA fått utstå attacker och hot, däribland ett transkollo för barn utanför Linköping som fick ställas in efter hot, och på Västerås Pride misshandlades en man svårt.

Annons

Pride borde hellre ägnas åt att stärka oss HBTQIA-personers rättigheter att få vara de vi är och älska de vi vill, men i stället har fokus varit på hur man ska skydda och göra det möjligt att ens leva som HBTQIA i Sverige.

Samtidigt som vi nås av nyheten att våra asylsökande bröder och systrar som lever under hot från sina hemländer för att de är HBTQIA utvisas på löpande band.

Vi miljöpartister har ända sedan vi bildades på många sätt legat steget före och drivit igenom sådant som förr uppfattats som omöjligt och verklighetsfrånvänt. Mycket av det är nu verklighet och självklarheter. Allas rätt att älska den de vill och samtycke vid sex är bara några exempel.

”Vi miljöpartister har ända sedan vi bildades på många sätt legat steget före och drivit igenom sådant som förr uppfattats som omöjligt och verklighetsfrånvänt. Mycket av det är nu verklighet och självklarheter.”
Madeleine Norman, miljöpartiet

Men vi ser ett bakslag för HBTQIA-personers rättigheter både i Sverige och världen och Pride är nu viktigare än någonsin. Stödet behöver komma både från nationellt håll och här i kommunen.

På nationellt håll vill vi i Miljöpartiet stärka möjligheten för organisationer som främjar de mänskliga rättigheterna och värnar demokratin att söka medel för så kallade säkerhetshöjande åtgärder.

I dag ligger stödet på 44 miljoner kronor. Det kan handla om säkerhet i lokaler, inför ett läger eller en festival. Tyvärr fungerar stödet dåligt, de organisationer som behöver stödet mest fungerar det sämst för. Stödet omfattar heller inte till exempel en säkerhetsutbildning.

Det behöver förbättras och förändras.

Vi miljöpartister vill också inrätta en nationell stödlinje för hatbrott. En sådan kan bidra till att fler som utsätts för hatbrott vågar göra en polisanmälan. Det är samtidigt viktigt att kommuner erbjuder mötesplatser för HBTQIA. Något Karlskrona inte ordnat än, trots att jag skriver detta 2023.

Vi har rätt att leva i säkerhet. Vi har rätt att leva i trygghet. Vi har rätt att älska den vi vill. På lördag går jag paraden för ett tryggare samhälle för oss alla.

Madeleine Norman, språkrör för Miljöpartiet Karlskrona

Annons
Annons
Annons
Annons