Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: När ska ansvariga politiker ta bemanningskrisen i barnomsorgen på allvar?

Sverige genomgår en välfärdskris. Stora nedskärningar inom skola och förskola har redan påbörjats och kommer att fortsätta. Personal har redan länge larmat om att det påverkar barnens hälsa och mående.
Förskolan • Publicerad 5 juli 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Idag är varannan barngrupp för stor i relation till Skolverkets riktmärken.” skriver insändarens författare.
”Idag är varannan barngrupp för stor i relation till Skolverkets riktmärken.” skriver insändarens författare.Foto: Fredrik Sandberg/TT

En av tre barnskötare säger att det finns risk för barnens säkerhet minst en gång i veckan på grund av bristande bemanning. Vi kräver att ansvariga politiker tar sitt ansvar och säkrar en tillräckligt god bemanning i förskolan.

Genom åren har belastningen på förskolepersonalen ökat och förskolans uppdrag vuxit med allt fler yngre barn och längre vistelsetider. Men resurserna har inte följt med och personaltätheten har inte ökat. Idag är varannan barngrupp för stor i relation till Skolverkets riktmärken.

”I Karlskrona kommun saknas det 228 barnskötare för att förskolan ska ha tillräckligt god bemanning för att leva upp till skollagen och förskolans läroplan.”
Malin Ragnegård, Mahlin Bergman och Oskar Engström, Kommunal
Annons

Det är alarmerande att det saknas 37 693 barnskötare i Sverige för att kunna säkra en tillräckligt god bemanning. I Karlskrona kommun saknas det 228 barnskötare för att förskolan ska ha tillräckligt god bemanning för att leva upp till skollagen och förskolans läroplan. Hur kan man inte ta detta på allvar?

Kommunal kräver att politikerna tar fram en handlingsplan för att åtgärda förskolans underbemanning. Fler måste få utbildning till att bli formellt utbildade barnskötare och fler barnskötare behöver anställas. Kommunerna behöver kartlägga hur den faktiska bemanningen ser ut genom att mäta barnens vistelsetider och hur personaltätheten ser ut över hela dagen. Vi vill att arbetsgivaren lyssnar på personalen.

Kommunal vill införa nationella bemanningsriktlinjer för att förskolan ska kunna leva upp till kraven i både skollagen och i läroplanen. Sådan lagstiftning har redan införts i Norge med gott resultat, där bemanningen har höjts samtidigt som vinstmarginalerna för aktiebolagen som äger förskolor har minskat. Det har inneburit mer pengar till barnen och mindre till riskkapitalisterna. Det är dags för liknande lagstiftning i Sverige.

Alla barn ska få chans att lyckas i livet. Då måste förskolans personal ha tid och förutsättningar att ge varje barn trygghet, omsorg och möjligheter till lärande. Ge barnen en ordentlig chans och satsa på förskolan genom att höja bemanningen!

Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal

Mahlin Bergman, avdelningsordförande Kommunal Sydost

Oskar Engström, sektionsordförande Kommunal Karlskrona

Annons
Annons
Annons
Annons