Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Nato är ingen försäkringskassa

Nato är ingen försäkringskassa som man betalar in till och får evig säkerhet och trygghet. Nato är den amerikanska stormaktens militära arm och medlemskap i Nato innebär att man underställer sig den amerikanska statens maktambitioner runt om i världen.
Världen • Publicerad 10 maj 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bilden är inte på Försäkringskassans generaldirektör utan Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Bilden är inte på Försäkringskassans generaldirektör utan Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.Foto: Viktor Nummelin/TT

Med medlemskap följer också skyldigheter att delta i Natouppdrag. Kosovo, Afghanistan, Irak, Libyen, listan kan göras lång och den lär bli ännu längre framöver. Nato är en militärallians som inte vilar på hanen. Den är en del av den amerikanska utrikespolitikens järnnäve.

Putin bedriver en vidrig odemokratisk politik men det var bara två år sen som Donald Trump var Natos högsta ledare. En maktpolitiker kan inte skydda oss från en annan maktpolitiker.

”Putin bedriver en vidrig odemokratisk politik men det var bara två år sen som Donald Trump var Natos högsta ledare. En maktpolitiker kan inte skydda oss från en annan maktpolitiker.”
Henrik Hedman
Annons

Att gå med i Nato innebär också att Sverige underordnar sig den amerikanska politiken och tar ett steg mot att bli en amerikansk lydstat. En lydstat som förväntas bidra med soldater till uppdrag som den amerikanska presidenten vill genomföra. En framtid där svenska soldater kommer att komma hem i likkistor efter olika Natouppdrag väntar. Natomedlemskap är på liv och död.

Tryggheten kommer inte att öka med ett medlemskap även om det kanske känns så nu under Ukraniakriget. Men ett medlemskap innebär också att Putins Ryssland också reagera och vidtar åtgärder. Den första åtgärden torde vara att rikta om ett antal kärnvapenmissiler till att träffa svenska Natomål. Flottbasen i Karlskrona lär bli en av måltavlorna.

Militärallianser skapar en falsk trygghet. Det kändes tryggare för européerna att ingå i militärallianser innan första världskriget. Tryggt att ha någon att hålla i handen var känslan. Men vi vet hur det gick – Istället för ett begränsat krig mellan Österrike/Ungern och Serbien fick vi ett förödande världskrig.

Avspänning och nedrustning är vägen framåt – inte upprustning och alliansanslutning.

Henrik Hedman, vänsterpartist

Annons
Annons
Annons
Annons