Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Nej till Nato!

Alla kvinnor runt om i världen bör gå samman och skrika: Stoppa krigen!
Barn • Publicerad 9 maj 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi vill inte föda barn som ska läras att mörda oskyldiga människor och rasera länder som någon stormakt vill styra över”, skriver Svenska Kvinnors Vänsterförbund i Olofström.
”Vi vill inte föda barn som ska läras att mörda oskyldiga människor och rasera länder som någon stormakt vill styra över”, skriver Svenska Kvinnors Vänsterförbund i Olofström.Foto: Åserud, Lise

Vi vill inte veta av fler mördade människor och fler förstörda länder.

Vi vill leva i fred. Alla kvinnor i alla länder vill leva i fred. Ingen vill tvingas fly och se sina anhöriga dödas i meningslösa krig.

Annons

Vi vill inte föda barn som ska läras att mörda oskyldiga människor och rasera länder som någon stormakt vill styra över.

”Vi vill inte föda barn som ska läras att mörda oskyldiga människor och rasera länder som någon stormakt vill styra över.”
Svenska Kvinnors Vänsterförbund i Olofström

Vi vill inte betala skatt som går till upprustning för krig istället för till folkets behov av utbildning och vård.

Vi vill utveckla moderna sätt att lösa konflikter istället för att hålla fast vid omoderna krigsmetoder.

Vi vill att dagens politiska ledare ska vara kloka nog att lära av historiska misstag.

Sverige har varit ett alliansfritt land och genom det undgått två världskrig.

Det har respekterats av många länder, även av Ryssland.

Vi vill inte att Sverige ger upp alliansfriheten och söker medlemskap i Nato. Nato är en organisation som bygger på vapenmakt och som ser krig som ett sätt att lösa konflikter. Vi vill inte att Sverige ska tillhöra en organisation som använder upprustning som metod att avskräcka och att skapa terrorbalans i världen.

Vi vill att svenska folket även i fortsättningen ska kunna fatta egna beslut om sin utrikespolitik. Om vi är medlemmar i Nato kommer vi att vara underordnade Natos och USA:s syn på världen vilket kommer att få ett avgörande inflytande på vår utrikespolitik. Om vi är medlemmar i Nato kan det vara ledare som Erdogan eller Trump som vi måste underordna oss, inte våra egna folkvalda politiker. Om vi är medlemmar i Nato krävs att vi satsar mer pengar till militär upprustning. Om vi är medlemmar i Nato kan det innebära att baser kan byggas här och att det placeras kärnvapen på svensk mark.

Vi vill att Sverige även i fortsättningen ska kunna arbeta för fredliga konfliktlösningar.

Vi vill inte att Sverige ska riskera att utsättas för kärnvapenangrepp. Kärnvapen är ett ohyggligt vapen som förstör allt levande för flera generationer. Vi vill inte vara tvungna att skicka våra barn som soldater till krigshärdar runt om i världen.

Annons

Vi vill att våra barn och deras barn och barnbarn ska kunna fortsätta leva på vår planet Jorden och där ha förutsättningar att kunna bygga ett bra samhälle för alla.

Svenska Kvinnors Vänsterförbund i Olofström

Annons
Annons
Annons
Annons