Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Nu släckas tusen gatljus

Nu släckas tusen gatljus uti Karlskrona kommun – detta efter beslut i drift och servicenämnden som leds av Moderaterna om att börja plocka ner all kommunägd belysning på Trafikverkets vägar – belysning som till allra största del berör folk på landsbygden.
Belysning • Publicerad 5 maj 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Madeleine Norman, Miljöpartiet.
Madeleine Norman, Miljöpartiet.Foto: Mattias Mattisson

Det kan inte ha kommit som en överraskning för Moderaterna att kravet om att installera elmätare i belysningen då det var deras parti som 2014 en gång tillsatte utredningen när de satt i regeringsställning.

Hade det inte varit så förfärligt hade jag skrattat. Men skrattet har fastnat i halsen – då gatljus är viktigt för tryggheten för människor – och speciellt på landsbygden då man inte är bortskämd med upplysta vägar.

Annons

Det viktigaste för att ge kommuninvånarna en ökad känsla av trygghet är att öka tonvikten på belysning av andra element som träd och buskar än själva vägen och ta hjälp av medborgarna i områden som idag upplevs som otrygga.

Jag som bott på Karlskronas landsbygd med hund vet att man hellre åkte in till stan för att rasta hunden. Hur det kommer nu – det kan nog landsbygdsborna själva svara på – se exempelvis de medborgare i Torhamn som uttryckte en stor oro i SVT Blekinge.

De nya kraven för gatubelysning innebär att när nya elmätare installeras måste även stolparna för gatlyktor bytas ut, vilket innebär en kostnad på 100 miljoner kronor enbart för Karlskrona kommun.

”De nya kraven för gatubelysning innebär att när nya elmätare installeras måste även stolparna för gatlyktor bytas ut, vilket innebär en kostnad på 100 miljoner kronor enbart för Karlskrona kommun.”
Madeleine Norman, Miljöpartiet

Men återigen, man har vetat om detta sen 2014. Ett alternativ hade varit att fråga sig: Hur har grannkommunen gjort?

I Ronneby installerade man över 1000 nya lampor med LED-belysning på landsbygden under 2023, något som sparar på el, inte kräver att tekniker åker ut i tid och otid – vilket gör det billigare i längden för skattebetalare, och samtidigt ökar tryggheten för kommuninvånarna på landsbygden.

Ronneby beräknar att hämta investeringen om något år – säg vilka kommunala investeringar som betalar sig själv så snabbt?

Nej ni i politiker som röstade för detta beslut , jag talar om M, KD, SD L och förvånade nog S med - gör om och gör rätt. Använd investeringsbudgeten och satsa på de cirka 2000 gatljus som ni nu i stället väljer att plocka ner. Det förtjänar Karlskronas landsbygdsbor.

Madeleine Norman, språkrör för Miljöpartiet de Gröna i Karlskrona

Annons
Annons
Annons
Annons