Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Nu stärker vi arbetslinjen i Blekinge

Regeringens inflationsbekämpning fungerar. Även om den sista ronden inte är vunnen så är inflationen tydligt på väg ner.
A-kassan • Publicerad 14 mars 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Camilla Brunsberg, riksdagsledamot moderaterna t.v. och Elisabeth Svantesson finansminister moderaterna t.h.
Camilla Brunsberg, riksdagsledamot moderaterna t.v. och Elisabeth Svantesson finansminister moderaterna t.h.

I takt med att det sker behöver fokus öka på nästa stora uppgift i den ekonomiska politiken; att trycka tillbaka arbetslösheten. En tydlig arbetslinje i a-kassan är en viktig del i det.

Inflationen har pressat in Sverige i en lågkonjunktur. Arbetslösheten ökar nu från redan höga nivåer och omkring 40 000 personer väntas förlora jobbet i år. Regeringens förslag om en reformerad a-kassa kommer att ge den som blir arbetslös en trygg omställningsförsäkring samtidigt som incitamenten att återgå i arbete förstärks. Utöver det minskar företagens regelkrångel.

Annons

Det är viktigt att a-kassan fungerar som en trygg omställningsförsäkring när en person söker nytt jobb. I vårt förslag höjer vi taket för a-kassan, det gör vi delvis till följd av den höga inflationen. Men det är inte meningen att a-kassan ska vara en längre försörjningsmetod.

”Det är viktigt att a-kassan fungerar som en trygg omställningsförsäkring när en person söker nytt jobb. I vårt förslag höjer vi taket för a-kassan, det gör vi delvis till följd av den höga inflationen. Men det är inte meningen att a-kassan ska vara en längre försörjningsmetod.”
Finansminister Elisabeth Svantesson och riksdagsledamoten Camilla Brunsberg, Moderaterna

Därför stärker vi arbetslinjen i a-kassan med tydligare avtrappning. Efter 100 dagar trappas ersättningen av med 10 procentenheter och efter 200 dagar med ytterligare fem, för att öka incitamenten till återgång i arbete.

Dagens arbetslöshetsförsäkring innebär en omfattande och tung administrativ börda för såväl arbetsgivare som arbetslösa. Med det nya systemet kommer rätten till ersättning baseras på inkomster i stället för arbetad tid, vilket möjliggör för a-kassorna att återanvända uppgifter som arbetsgivarna sedan 2019 lämnar till Skatteverket varje månad.

Det innebär nya möjligheter att modernisera, förenkla och effektivisera arbetslöshetsförsäkringen. De nya reglerna föreslås införas 1 oktober nästa år.

En reformerad a-kassa är en av flera delar i återupprättandet av arbetslinjen. Moderaterna har sett till att skatten på arbete och pension sänkts i år och vi kommer att driva på för ytterligare sänkt skatt för den som arbetar och har arbetat. Samtidigt pågår arbetet med en bidragsreform som bland annat säkerställer att det alltid lönar sig bättre att ta ett arbete än att leva på bidrag.

Det viktigaste för att vända den ekonomiska utvecklingen och trycka tillbaka arbetslösheten är allt jämt att inflationen kommer ner till en låg och stabil nivå – vi ska vinna den sista ronden mot inflationen.

Men samtidigt brådskar det att göra upp med den socialdemokratiska bidragslinje som passiviserat människor och lett till att Sverige har nästan högst arbetslöshet i EU. Moderaterna kommer att återupprätta arbetslinjen i Blekinge

Elisabeth Svantesson (M), finansminister

Camilla Brunsberg (M), riksdagsledamot Blekinge

Annons
Annons
Annons
Annons