Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Nu växlar vi upp sydostsamarbetet

Runtom i landet har antalet arbetsmarknadsregioner blivit allt större och därmed har också tillväxten tagit fart.
Sydost • Publicerad 18 mars 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Johan Persson (S), Kalmar.
Johan Persson (S), Kalmar.Foto: Mickan Palmqvist
Emma Swahn Nilsson (M), Karlskrona
Emma Swahn Nilsson (M), KarlskronaFoto: Mattias Nilsson
Malin Lauber (M), Växjö
Malin Lauber (M), Växjö

Större arbetsmarknadsregioner ökar möjligheten att attrahera både nya företag och nya invånare. Vår gemensamma målbild är att skapa en helt gemensam arbetsmarknadsregion i Sydost. Det skulle vara en region med en halv miljon invånare.

Tillsammans skulle vi vara mycket starkare än tidigare. För att ta ytterligare steg mot en gemensam arbetsmarknadsregion kommer vi att:

Annons

1. Gemensamt bjuda in infrastrukturministern för att beskriva potentialen i sydöstra Sverige. Här sker stora investeringar, både privata och offentliga. Tusentals nya jobb skapas de kommande åren. Utan en väl fungerande infrastruktur som skapar en större arbetsmarknadsregion så kommer kompetensförsörjningen att bli ännu svårare.

2. 2026 kommer regeringen att fatta beslut om ny nationell plan för de kommande åren. Våra kommuner kommer att arbeta med gemensamma yttranden och ställningstaganden:

En fungerande och utbyggd E22. Dubbelspår Växjö-Alvesta och på sikt en upprustad Kust till Kustbana är avgörande för att knyta ihop våra kommuner och Sydost. Att de regionala flygplatserna ges rimliga ekonomiska förutsättningar är också avgörande.

Att Sydostlänken och förbifart Bergkvara som redan finns i nationell plan byggstartas förutsätter vi.

3. Vår del av landet måste åtminstone få den andel av infrastrukturmedel som vår befolkningsmängd motsvarar. Under många år har vår del av landet legat i botten när det fördelning av infrastrukturmedel.

4. Under mars månad har respektive kommunstyrelse och regionstyrelse tagit beslut om en ansökan till Tillväxtverket under namnet ”Sydost-triangeln”.

Syftet är att skapa högre tillväxt och fördjupat samarbete i tio olika delar av landet. Vi vill vara en av de tio. Totalt är utlysningen på 700 miljoner.

Vårt fokus är tydligt. Vi måste samverka och samarbeta än mer mellan våra tre kommuner. Lyckas vi med det så gynnas hela sydöstra Sverige. Det sker väldigt mycket som är positivt i respektive kommun, vi kompletterar varandras arbetsmarknad och näringsliv.

Vi ser också tydliga tendenser som visar hur en gemensam arbetsmarknadsregion växer ihop alltmer. Detta kommer bli ännu mer märkbart när restiderna kortas och infrastrukturen byggs ut.

”Vårt fokus är tydligt. Vi måste samverka och samarbeta än mer mellan våra tre kommuner. Lyckas vi med det så gynnas hela sydöstra Sverige. Det sker väldigt mycket som är positivt i respektive kommun, vi kompletterar varandras arbetsmarknad och näringsliv.”
Johan Persson (S), Kalmar, Emma Swahn Nilsson (M), Karlskrona och Malin Lauber (S), Växjö.

Det är vi själva som formar vår framtid. Vi vill gemensamt forma ett starkare sydost.

Annons

Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kalmar.

Emma Swahn Nilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Karlskrona.

Malin Lauber (S) kommunstyrelsens ordförande i Växjö.

Annons
Annons
Annons
Annons