Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Nytt styre - men i samma hjulspår

Med Karlshamns nya styre, M-SD-KD, kom löften om att få ordning på kommunens sargade ekonomi. Vid budgetdebatten i oktober uttryckte kommunalråd Gärdebring att återhållsamhet var ett ledord i det nya styrets sätt att hantera Karlshamns ekonomi, tiden för utsvävningar var över!
Medborgerlig samling • Publicerad 28 december 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är inga större skillnader när det gäller ekonomin med Karlshamnslaget Lars Olof Larsson (KD), Magnus Gärdebring (M) och Björn Tenland Nurhadi (SD) menar Medborgerlig Samling.Foto: Johan Hultgren

Detta var väl begrundat både med tanke på att styrets budget sänkte skatten samt att kommunen bara har 800 miljoner kronor kvar i lånelöfte från Kommuninvest, samtidigt som stora investeringar står för dörren. Karlshamn är redan en av de högst belånade kommunerna i landet, sett till per invånare, och behöver inte klättra högre på den stegen. Samme Gärdebring stod även på fullmäktige i början av december och sa att han inte hittat någon sedelpress i källaren på rådhuset. Kommunalrådet uttryckte även tydligt att styret inte visste hur man skulle hantera fördyringen av Pirenbygget som dragit över sin budget…igen!

Bara några få dagar senare vänds allt uppochner. Ett skolbygge i Hällaryd som styret tidigare stoppat ska nu sjösättas, en investering om ca 80 miljoner kronor. Samtidigt kom nyheten om att de styrande går vidare med att bygga en brandstation för nära 200 miljoner kronor. Detta ska finansieras med nyupplåning. De kvarvarande 800 miljonerna håller nu på att försvinna i snabb takt. Dessutom har Karlshamnsfastigheter inkommit med information om att Piren behöver skrivas ner. Gissningsvis runt 100 miljoner behöver gå från kommunkassan till slukhålet på piren. Som lök på laxen behöver även NetPort ett par miljoner för att täcka upp sitt plötsligt uppkomna underskott. Uppemot 400 miljoner kronor spenderades på några dagar.

Annons

Nyligen fick VA-verksamheten göra kraftiga neddragningar på sin verksamhet för att pengar saknas. 90 miljoner togs från budgeten att underhålla vårt vatten- och avloppsnät. Förnyelsetakten på rören närmar sig nu smått otroliga 1000 år. Vem tror att en vattenledning ska hålla i 1000 år? Samtidigt har vi ett nytt vattenverk som behöver byggas till en kostnad på över en halv miljard kronor. Hur ska detta finansieras när vi når lånetaket?

”Den intressanta frågan att ställa är, var denna tvärvändning kommer ifrån. Från återhållsamhet till fullt utflöde av pengar.”
Medborgerlig samling

Den intressanta frågan att ställa är, var denna tvärvändning kommer ifrån. Från återhållsamhet till fullt utflöde av pengar. Kan det vara politisk prestige som ligger bakom? När vi i Medborgerlig Samling i april i år lade fram ett förslag om att se över tillgångar som går att sälja, för att inte mer skattepengar ska gå till piren blev vi nedröstade. Sedan lade styret nyss samma förslag själva. Ett förslag man ett par månader tidigare hade röstat ner drev man nu själv igenom. Om Medborgerlig Samlings förslag hade gått igenom kanske vi kunnat undgå att delar av pengarna som måste in i piren behöver vara skattepengar. Nu har det tåget gått, nu behöver 100 procent gå från skattebetalarnas fickor. Den ordning och reda som Moderaterna lovade i valrörelsen verkar nu försvunnit all världens väg.

Vad har hänt? Har kommunalråd Gärdebring hittat den mytomspunna sedelpressen, och fått på sig de spenderbyxor han inte skulle ta på sig? Eller har det nya styret bara hittat och kört ned i det gamla styrets hjulspår rätt ner i Kommuninvest fickor?

Medborgerlig Samling Karlshamn

Annons
Annons
Annons
Annons