Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Offentlighetsprincipen måste gälla i alla skolor

Det måste bli ett slut på affärshemligheter, vinstjakt och bristande insyn i vinstdrivande skolor så att fokus i skolan kan ligga på elevernas undervisning.
Offentlighetsprincipen • Publicerad 29 april 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Magnus Manhammar, socialdemokratisk riksdagsledamot Blekinge
Magnus Manhammar, socialdemokratisk riksdagsledamot BlekingeFoto: Stig-Björn Ljunggren

Därför kräver vi socialdemokrater att offentlighetsprincipen ska gälla även fristående och vinstdrivande skolor precis som den redan gäller annan offentligt finansierad skolverksamhet.

Offentlighetsprincipen är en central del i svensk demokrati och rättsordning. Det har den varit ända sedan 1766. Syftet är att skydda det allmänna mot korruption och att missförhållanden inom offentlig verksamhet ska kunna avslöjas och rättas till.

Annons

Absurt nog gäller offentlighetsprincipen inte fristående skolor, trots att även dessa är offentligt finansierade, bedriver skolpliktig verksamhet och ägnar sig åt myndighetsutövning när de sätter betyg. På det här sättet kan vinstdrivande skolkoncerner bedriva vinstjakt bortom demokratisk insyn och kontroll.

För oss socialdemokrater är det självklart att offentlighetsprincipen ska gälla även fristående skolor. Denna linje har vi drivit länge. Tyvärr har det inte funnits stöd i riksdagen eftersom en rad partier, med L, SD och M i spetsen, varit emot.

Avsaknad av offentlighetsprincip för friskolor ledde år 2020 till att SCB betraktade skolinformation som affärshemligheter. SD-regeringen vill fortfarande inte införa en offentlighetsprincip för friskolor. Istället förespråkar de en mer begränsad ”insynsprincip”.

Skolkoncerner ska alltså fortsatt skyddas från insyn. Anställda på friskolor ska inte ha samma meddelarskydd som anställda i kommunala skolor.

”Media ska även i fortsättningen ha svårare att granska friskolor än kommunala skolor. Trots att inget talar för att det skulle finnas färre missförhållanden att avslöja i friskolor än i kommunala skolor.”
Magnus Manhammar, socialdemokraterna

Media ska även i fortsättningen ha svårare att granska friskolor än kommunala skolor. Trots att inget talar för att det skulle finnas färre missförhållanden att avslöja i friskolor än i kommunala skolor.

Magnus Manhammar, Riksdagsledamot (S)

Annons
Annons
Annons
Annons