Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Ohederliga hästhandlare?

Tänk om Lennarth Förberg (M) apropå kritiken mot det svikna vallöftet om att öppna en närakut hade erkänt att han misslyckats.
Region Blekinge • Publicerad 2 september 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Säg som det är - vi misslyckades! Det säger insändarskribenten till bland annat moderaterna Lennart Förberg och Anders Lund.
Säg som det är - vi misslyckades! Det säger insändarskribenten till bland annat moderaterna Lennart Förberg och Anders Lund.Foto: Martin Axelsson Därth

Då hade han fått min respekt.

Istället ägnar Förberg och andra moderater sig åt det värsta säljsnacket, som om de ville kränga något som inte fungerar men ändå hävda att det gör det.

”Istället ägnar Förberg och andra moderater sig åt det värsta säljsnacket, som om de ville kränga något som inte fungerar men ändå hävda att det gör det.”
Markus Alexandersson
Annons

Det kallas att ljuga.

Förutom att det är respektlöst förminskar de sig själva och drar skam över politiken i Region Blekinge.

Hans partivän Anders Lund gör samma sak i Sveriges Radio Blekinge. Han säger där att närakuten är öppen sedan april 2022. Elin Petersson (M) och Magnus Sandgren (M) följer samma talepunkter.

Att beslutet var att det skulle finnas läkare 24 timmar om dygnet men att resultatet är fyra timmar på vardagar verkar inte bekymra Förberg, Lund och de andra.

I det postmoderna sanningen är det inte viktigt hur det är, utan hur man kan sälja in det. Att erkänna att det blev något annat än vad man sa verkar inte vara ett alternativ.

Är det verkligen så farligt att erkänna misslyckanden? Tar man hellre risken att framstå som en ohederlig hästhandlare än att säga som det är?

Donald Trump byggde delvis sin kommunikativa framgång på att aldrig erkänna fel, hur uppenbara de än var. Istället gick han alltid till attack.

Förmodligen kommer Peterson, Sandgren och Lund göra samma sak. Förberg gör det i BLT 2/9. Inte erkänna fel - istället gå till attack. Det är ”sossarnas fel”. De yrkade ”återremiss en gång”.

Strategin är att aldrig visa svaghet och att förvirra. Det handlar om att erbjuda alternativa ”sanningar” och helt enkelt få människor att tro att det inte finns några sanningar, bara tolkningar eller ”alternativ fakta”.

Jag vet att det är valrörelse, att man i valrörelser är strategisk och att det ibland skavas med sanningen. Men någon måtta får det väl ändå vara?

Annons

I valet 2018 lovade man en närakut som man sa inte bara skulle vara en jourcentral - som ”är en vårdcentral som är öppen lite längre, utan det här är mycket större kapacitet och man kan komma dit dygnet runt”, som Moderaternas Alexander Wendt sa.

I praktiken har man vara bytt namn på den jourcentral som funnits länge. Vi röstade ja till en närakutmottagning som hade öppet från morgonen till kvällen och som byggdes ihop med akutvårdsavdelningen för att kunna ta sig an patienter med större behov än vad som kan mötas på primärvårdsnivå. Det har Moderaterna struntat i att genomföra - istället slår man sig för bröstet av att ha hängt upp en ny skylt. Snacka om försök till bedrägeri.

Politiken i Region Blekinge har gradvis reducerats till en försäljarorganisation. Det handlar allt mindre om seriösa diskussioner och fördjupningar och mer om yta och hur saker och ting kan säljas in. I Moderaternas Region Blekinge är det viktigare att mötena är trevliga än att man tar sitt uppdrag på allvar.

Moderaternas insändare är ett levande bevis på viljan att behålla makten och titlarna än att diskutera hur man stärker hälso- och sjukvården. Vi blekingar förtjänar mer.

Markus Alexandersson, socialdemokraterna

Annons
Annons
Annons
Annons