Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Öppet brev till socialdemokraterna

Öppet brev till Christina Mattisson och Socialdemokraterna i Region Blekinge
Region Blekinge • Publicerad 16 september 2023 • Uppdaterad 17 september 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ett underskott måste åtgärdas. Det räcker inte att ropa efter statsbidrag.
Ett underskott måste åtgärdas. Det räcker inte att ropa efter statsbidrag.Foto: Henrik Montgomery/TT

Bästa Christina, den 13 september 2023 blev historisk i Blekinge. Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna hade bildat ett nytt majoritetsstyre i regionen. Detta blev möjligt efter vårt beslut att avsluta samarbetet med Er och Centern.

Vi märkte tyvärr alltför snabbt att samarbetet inte alls var jämlikt då Socialdemokraterna som alltid tycks se sig som det naturliga, statsbärande partiet, må det vara på nationell, regional eller lokal nivå.

Annons

Vi förstår att det känns bittert att bita i det sura äpplet och förlora makten efter knappt ett år vid Blekingeskutans roder. Men Christina, ni behöver förstå att det var ert eget förhållningssätt som till stor del skapade denna situation.

Vi kunde i princip bara titta på när ni valde att lägga en underfinansierad budget med hänvisning till synnerliga skäl i kommunallagen.

Likaså när underskottet bara ökade ytterligare under våren. Våra argument för skarpare mål för besparingar klingade ohörda medan ni bad nämnderna att redovisa konsekvenserna av en eventuell budgetbesparing om 5%.

Har man ett underskott på närmare 500 miljoner i maj så är det inte en eventuell besparing vi talar om utan då är det faktiskt mycket allvarligare än så. I stället fortsatte ni ropa efter statsbidrag utan att visa någon vilja till eget ansvar för den ekonomiska situationen - klassisk socialdemokratisk politik.

Så det var just för att vi ÄR ett ansvarsfullt parti som gjorde att vi var tvungna att agera.

Hade vi stannat i den dåvarande konstellationen så hade inte Regionen kunnat räddas från den inslagna vägen mot ett ekonomiskt haveri. Vi anser att våra skattebetalare och vårt fina län förtjänar mer än så!

Men hur var det då med Barn- och Ungdomspsykiatrin, BUP? En verksamhet som Ni i det tidigare styret säger er ha satsat så mycket på.

Visserligen stämmer det att vi tillsammans i budgeten lade 60 miljoner kronor över tre år på bland annat första linjen och upphandlingen av läkare. Men det vidtogs nästan inga åtgärder för att minska köerna, vilket varit ett av våra viktigaste vallöften. Här är vi övertygade om att vi både kan och borde, ta hjälp av privata aktörer som kan komplettera den offentliga vården.

Sen vad gäller dina uttalanden om att KD lämnade styret på grund av intern splittring. Låt oss en gång för alla klargöra att detta inte berodde på interna meningsskiljaktigheter. Ett parti mår bara bra av olika åsikter.

Men vi förstår att i ett parti där partipiskan slår hårt mot avvikande röster, kan detta uppfattas som något skrämmande. Vi kan således försäkra Dig om att trots våra interna diskussioner, när vi väl fastställer en partilinje, då står vi enade bakom den, vilket blev tydligt under onsdagens votering i fullmäktige.

Annons

Avslutningsvis uppmanar vi Dig att visa respekt för alla medlemmar av KD i Blekinge, inklusive vår gruppledare. Deborah Lind åtnjuter mycket stort förtroende som distriktsordförande och gruppledare bland annat just för att hon valt att förbli fritidspolitiker och ha kvar sitt ordinarie jobb.

Och om Du ändå ställer dig frågan varför vi lämnade ert styre: KD kan inte och kommer inte, att sitta i ett styre där tilliten och respekten saknas.

Distriktsstyrelsen för Kristdemokraterna i Blekinge

Annons
Annons
Annons
Annons