Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Öppna tandvården i Bräkne-Hoby

Vi behöver vår folktandvård i Bräkne-Hoby! Vi behöver ha möjlighet att vara rädda om och sköta våra tänder, och kunna vårda vår munhälsa där vi bor, i ett växande samhälle!
Bräkne-Hoby • Publicerad 2 maj 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Catharina Christensson, Socialdemokraterna, Ronneby Kommun och Bräkne-Hoby
Catharina Christensson, Socialdemokraterna, Ronneby Kommun och Bräkne-HobyFoto: Mattias Mattisson
Teo Zickbauer Socialdemokaterna, Regionstyrelsen.
Teo Zickbauer Socialdemokaterna, Regionstyrelsen.Foto: Mattias Mattisson

Bräkne-Hoby växer och står inför en positiv utveckling när det gäller ökat antal boende, unga familjer, inflyttande, nyfödda och återvändare! Vi har också en äldre generation samhällsmedborgare som blir äldre och äldre!

Från kommunen satsar man genom att ta beslut om att förbereda mark för bostadsbyggande och nya bostäder och ny förskola.

”Vi behöver vår folktandvård i Bräkne-Hoby! Vi behöver ha möjlighet att vara rädda om och sköta våra tänder, och kunna vårda vår munhälsa där vi bor, i ett växande samhälle!”
Catharina Christensson och Teo Zickbauer, Socialdemokraterna
Annons

Många människor, unga som gamla saknar sin folktandvård! Många äldre som träffar tandläkare och tandhygienister ett par gånger om året, ibland oftare vid besvär har idag inte tillgång till tandvård på sin ort där man bor! Många äldre har svårt att själva ta sig till annan plats för tandvård och får förlita sig på anhöriga som kan köra. I närliggande stad finns det inte plats att lista sig hos folktandvården för det är fullt och lång kö! Vilket medför att de fått leta privat alternativ någon annanstans.

De yngre, barn och ungdomar har ingen närliggande eller lättillgänglig folktandvård! Tidigare kunde de gå ifrån skolan själva och kila över vägen till folktandvården för ett kort besök med undersökning eller behandling! Idag får föräldrar ta ledigt från jobbet, barnen får ta ledigt från skolan och köra barnen till stan. Kostsamt både ekonomiskt, tidsmässigt och för miljön.

En risk för sämre och en mer sällan tandvård bland barn och unga som kommer att få konsekvenser i vuxen ålder på grund av att vår folktandvård är stängd.

Vi vill ha tillbaka vår folktandvård i Bräkne-Hoby! En folktandvård med tillgängliga tandsköterskor, tandhygienister och tandläkare. Finns det inte möjlighet till tandläkare varje dag på heltid, kan en möjlighet vara ambulerande tandläkare som kommer till en bemannad folktandvård ett par dagar i veckan!

Catharina Christensson, Bräkne-Hoby, Socialdemokraterna Ronneby kommun.

Teo Zickbauer, S, regionstyrelsen, Blekinge

Annons
Annons
Annons
Annons