Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Ovärdigt gasa grisar

Till jul köper svenskarna tonvis med skinka och köttbullar. För att det ska vara möjligt dödas tusentals grisar runt om i landet. Bedövningen sker i majoriteten av fallen genom gasning med koldioxid.
Slakt • Publicerad 13 december 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hur hamnade den där?
Hur hamnade den där?Foto: Johan Nilsson/TT

Bo Algers, professor emeritus på Sveriges Lantbruksuniversitet, beskriver processen: “Det är ett oerhört ångestframkallande sätt för grisen att bedövas på, eftersom halten av koldioxid är så hög som 90 procent. Gasen bränner vid inandning. De försöker få luft genom att klättra uppåt i buren, på varandra, för att få luft.”

Livet innan slakten är inte mycket att hänga i granen heller. Nästan uteslutande hålls grisarna inlåsta i små boxar där de lever torftiga liv på betonggolv, utan möjlighet att böka eller se dagsljus, än mindre solen. De skiljs åt från sin moder i späd ålder. När de nått slaktvikt efter ca 6 månader är deras tid på jorden räknad.

”Alla som hyser minsta empati för andra kännande varelser än människor borde hålla med om att gasning är så barbarisk och fruktansvärd att den inte har någon plats i Sverige år 2023.”
Erik Liljenberg
Annons

Det är fullkomligt oacceptabelt och ovärdigt att vi behandlar andra kännande varelser på ett sådant sätt. Borde inte vi människor, som sägs vara så civiliserade och moraliska, behandla djur bättre än så?

Alla som hyser minsta empati för andra kännande varelser än människor borde hålla med om att gasning är så barbarisk och fruktansvärd att den inte har någon plats i Sverige år 2023.

Erik Liljenberg

Annons
Annons
Annons
Annons