Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Parkeringsavgifter på piren

Sydöstrans artikel (12 maj) om upprördheten och ilskan över avgiftsbeläggningen på det stora parkeringsområdet utanför NetPort och på pirområdet i Karlshamn är lika logisk som den är avslöjande – för kommunen och dess närmast ansvarige politikers förklaring till den.
Publicerad 1 juni 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Parkeringsautomater - är inte de till för att tjäna pengar på dem som parkerar?
Parkeringsautomater - är inte de till för att tjäna pengar på dem som parkerar?Foto: Johan Hultgren

Såväl beslutet att pungslå bilisterna – läs företagen och deras anställda – med tre kronor i timmen ges en totalt snedvriden motivering.

Läs teknik och fritidsnämndsordförandens, Mats Dahlbom C, motivering i tidningsartikeln: att det ska kunna finnas platser åt besökare och anställda på Östra Piren. Avgifter ska få bort andra som parkerar där.

Annons

Området har nämligen använts som boendeparkering, påstår han. Samtidigt försäkrar han att det inte handlar om ”att vi ska tjäna pengar utan om att vi ska kunna reglera parkeringarna.”

Tro inte på den förklaringen!

För det första är den påstådda boendeparkeringen minimal och har veterligt aldrig sedan NetPort kom igång varit ett problemärende. Vilka är de boende i så fall, när inga höghus och få flerfamiljsbostäder finns i närheten? Och hur många bilar har stått där?

För det andra blir det inte fler tillgängliga parkeringsplatser med avgiftsbeläggning. Mats Dahlboms räkneekvation saknar alltså stöd i den elementära matematiken.

För det tredje skulle ju inte också andra ej avgiftsbelagda parkeringsplatser i centrum – exempelvis den s k Bryggeritomten – ha försetts med inkassoautomater, om inte syftet är att dra in pengar.

Så visst handlar det helt om sekiner! Då spelar det tydligen ingen roll att kommunen med den andra handen öppet välkomnar och säger sig gynna företagsamheten. Det är lätt att förstå NetPortchefens, Samuel Henningsson, irritation. Vågar man tro att näringslivschefens i kommunen, är lika stor – men kanske ännu återhållen?

”Så visst handlar det helt om sekiner! Då spelar det tydligen ingen roll att kommunen med den andra handen öppet välkomnar och säger sig gynna företagsamheten. ”
Bengt Olof Dike

Ty vad detta beslut innebär är inget annat än ett försök att tjäna extra slantar till en i realiteten utfattig kommun, som sparar i det lilla och slösar i det stora. Se bara på beslutet att dra in stödet till det traditionella och trevliga midsommarfirandet, som är en social och mycket välkommen guldkant i tillvaron för många, både barn och äldre, men ösa två- och tresiffriga miljonbelopp på sådant som hotar bli en modern variant av Ebberöds Bank.

Slopa därför omgående avgiftsdumheten på piren! Det räcker med en ännu mycket värre dumhet, som nu växer upp där!

Bengt Olof Dike

Annons
Annons
Annons
Annons