Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Pensioner ska vara solidariska - inte egoistiska

I Sydöstrans ledare den 31 januari gavs det anser jag en mycket bra beskrivning på skillnaden mellan borgerliga-kapitalistiska värderingar och socialistiska värderingar.
Publicerad 9 februari 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lyssna på Pia som säger att om alla i laget mår bra, så presterar de bättre.
Lyssna på Pia som säger att om alla i laget mår bra, så presterar de bättre.Foto: ADAM IHSE / TT

Skribenten beskriver hur viktigt det är för ett samhälle att den som via sin högre lön har kunnat betala in till en högre pension än den med låg lön har kunnat göra också får behålla den skillnaden. Att inte staten går in och minskar skillnaden genom att öka de fattigaste pensionärernas pension. Att vi behåller den hierarkiska samhällsordningen och segregering.

Socialismen vill plana ut det hierarkiska samhället så att alla i ett samhälle ska kunna leva ett drägligt liv.Minska klyftorna genom att de med högre löner bidrar mer till samhällets behov.

Annons

Alla har inte eller får inte samma möjligheter att nå de högre lönerna men ger ändå med sin insats viktiga bidrag till samhällets behov. De har inte heller möjlighet att bygga en buffert för kommande behov på samma sätt som de med högre löner.

”Solidaritet och samarbete anser jag som socialist ger ett bättre samhälle för alla än egoism och segregation.”
Judith Skörsemo

Flera forskare har konstaterat att i ett mer jämställt samhälle lever alla ett bättre liv. Pia - en känd damfotbollstränare - beskrev en hur viktigt det var för ett lags framgång att alla i laget mådde bra, att alla gavs förutsättningar att använda sin kapacitet även om de som inte låg på högsta nivå.

Solidaritet och samarbete anser jag som socialist ger ett bättre samhälle för alla än egoism och segregation.

Judith Skörsemo

Ledarredaktionen svarar direkt:

Det finns ingen motsättning mellan egoism och solidaritet. Tvärtom är pensionerna ett bra exempel på att egenintresset samspelar med solidaritetstanken. Vi betalar in pengar som vi räknar med att få tillbaka när vi går i pension, men vi avstår också en del för att alla ska garanteras en dräglig standard som pensionär. Vi vet ju inte själva var vi hamnar i detta försäkringssystem när arbetslivet är avklarat.

Det svenska folkhemmet bygger på ett upplyst egenintresse, inte på offermoral.

Det måste finnas ett ”respektavstånd” mellan dem som betalat in och de som inte gjort det. Det centrala måste ändå vara att alla har nog av det nödvändiga för att leva ett bra liv. Att det skulle vara ”socialism” att alla får lika, oavsett insatser, det låter som en parodi av på socialismen som dess fiender brukar använda.

Stig-Björn Ljunggren, politisk chefredaktör, Sydöstran

Annons
Annons
Annons
Annons