Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Persontrafiken behövs

Blekinges utveckling säkras med fler invånare, invånare som bidrar till den totala skatteintäkterna till region och kommun. 
Sydostlänken • Publicerad 27 november 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sydostlänken behövs, inklusive persontrafik, skriver centerpartiets Ingrid Hermansson.
Sydostlänken behövs, inklusive persontrafik, skriver centerpartiets Ingrid Hermansson.Foto: Charlotta Ottinger

En viktig del i detta är att företag som växer och satsar vidare i regionen. Då det sker anställs personal och skatteintäkterna ökar. Det är förutsättningarna för en trygg välfärd och ger resurser till att stärka Blekinge i sin helhet.

En viktig komponent är en väl fungerande infrastruktur.

Annons

Blekinge måste fortsätta kämpa med att förbättra länets infrastruktur. Det är nödvändigt men motarbetas när förslag läggs av det nya styret i regionen, SD, M och KD som innebär ett hårt slag för Blekinges näringsliv och miljö.

Det saknas endast 18 kilometer räls för att knyta ihop södra stambanan med Blekinge kustbana. Sydostlänken behövs för att kunna transportera framförallt gods, men även persontrafik.

Hela projektet äventyras när i detta sena skede persontrafik riskerar att lyftas bort. Det blir många miljövinster när man kan transportera gods på järnväg istället för lastbil, vilket sker i stor utsträckning idag.

”Hela projektet äventyras när i detta sena skede persontrafik riskerar att lyftas bort. Det blir många miljövinster när man kan transportera gods på järnväg istället för lastbil, vilket sker i stor utsträckning idag.”
Ingrid Hermansson, Centerpartiet

Flera företag som Volvo och Mörrums bruk i västra Bleking är positiva till Sydostlänken, som även knyter samman med godshantering i Karlshamns hamn.

Sydostlänken är ett viktigt projekt för Blekinge, men även för angränsande län och kommuner. De företag som förespråkat Sydostlänken vill inte se en försening utan snarare tydlig progress framåt.

Blekinge måste ge våra företag de bästa förutsättningarna möjligt. Det är endast ett fåtal företag som har fysiska anläggningar i Blekinge som inte går att flytta till andra platser i där kommunikation, logistikinfrastruktur och kompetensförsörjningen inte är så ansträngd som i Blekinge.

Vi hoppas på att Sydostlänken projektet inte spårar ur och att det nuvarande styret i Region Blekinge tänker om arbetar mot att säkerställa den infrastruktur som behövs i Blekinge för att fortsätta utvecklingen av vårt vackra län med stor potential!

Ingrid Hermansson (C), Regionala utvecklingsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons