Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Polisens våldsmonopol

Svar till Sofia Hvittfeldts ledarkrönika i Sydöstran den 2 maj:
Ebba Busch • Publicerad 4 maj 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Polisen måste upprätthålla sitt våldsmonopol.
Polisen måste upprätthålla sitt våldsmonopol.Foto: Bertil Ericson/TT

Något som de allra flesta unga socialistiska skribenter har gemensamt är två saker :

1: Dom är förbannade.

Annons

Inte sådär lite småarg som man kan bli för att man chansade på att p-vakten inte är i närheten när man bara ska göra ett ”snabbt ärende” efter jobbet och hittar en gul anmärkning på vindrutan när man kommer tillbaka, utan verkligen heligt förbannade. På vad är ganska oklart, men väldigt mycket i samhället är misshagligt, det är helt klart.

2: Dom har tolkningsföreträde

Jag har rätt och du har fel är grundtesen. Ve den person med avvikande politisk uppfattning (Läs borgerlig) som råkar hamna i onåd hos en ungsocialist med ideologiskt tolkningsföreträde. Innan man vet ordet av är man verbalt bestulen på ära och redlighet - i värsta fall även sin försörjning - genom ett ”du bör avgå oavsett om du gjort det jag är förbannad på eller ej, men eftersom du är blåbrun (ett av de unga socialisternas favorituttryck) så är din avgång påkallad ur ett samhällsnyttigt perspektiv.

Sofia Hvittfeldt är inget undantag.

I en ledarkrönika publicerad i Sydöstran den 2 maj börjar hon med att påstå att Ebba Busch i den numer smått legendariska lördagsintervjun med Ekot och Henrik Torehammar argumenterat för att skjuta skarp mot de stenkastande våldsverkarna under påskkravallerna i Örebro och Norrköping.

Hon tar sig ett nyss nämnt tolkningsföreträde och hävdar att Ebba Busch förespråkat dödligt våld. Dessbättre finns ju faktiskt allt som sades under intervjun både inspelat och numer även transkriberat.

Nej, Ebba Busch har naturligtvis inte uppmanat någon att ha ihjäl någon annan.

Det som verkligen sägs lyder som följer:

Torehammar : ”Skulle det ha varit ett bra resultat om polisen hade skadat fler som begick dom här upploppen?”

Ebba : ”Om det är det som krävs för att upprätthålla lag och ordning, och det är det som krävs för att säkerställa att i alla bostadsområden i Sverige så är det ytterst svensk polis som bestämmer, inte enskilda personer, inte upprorsmakare, inte stenkastande våldsverkare, inte islamister. Där gäller svensk lag och dom som är satta för att upprätthålla den ordningen, dom som är satta att ha det våldsmonopolet det är svensk polis, Så frågan som borde ställas är ju varför sköts det inte skarpt, och det är en fråga som svensk polisledning Är svaret skyldig och inte minst de regionala polisledningarna.”

Annons

Nej, det är såklart inte en uppmaning till våld, utan ett resonemang om varför inte polisen nyttjade det våldsmonopol man är tilldelad enligt svensk lag, och satt i sitt verkliga kontext är den frågan berättigad.

Sofia Hvittfeldt slår i sin ledarkrönika fast att Kristdemokraternas partiledare bör avgå inte mindre än två gånger, och konkluderar därtill att hon är avhumaniserad och har tappat sin kristna etik, för det står ingenstans i bibeln att man skall skjuta sin nästa.

Sofia Hvittfeldt, även om Kristdemokraterna inte är ett kristet parti, utan heter Kristdemokraterna för att vi menar att våra värderingar kommer från kristendomen skall inte vi vara sämre än dig, och vill påminna om vad som står i åttonde budordet. ” Du skall icke bära falsk vittnesbörd mot din nästa”.

Arg eller inte, står det i bibeln så måste det väl vara sant då - eller?

Bengt Jönsson, Billy Åkerström och Pelle Nordensson, Kristdemokraterna i Karlskrona.

Svar direkt från Sofia Hvittfeldt

Ebba Busch uppmanade utan tvekan polisen att använda potentiellt dödligt våld mot civila och hon har fått hård kritik från polisförbundet för sina uttalanden. Som ni skriver bör folk lyssna på intervjun, det är tämligen svårt att misstolka henne.

Det var förberedda talepunkter med ett tydligt budskap: Att polisen borde ha skjutit skarpt mot folkmassor. Hon hade alla möjligheter i världen att förtydliga sina uttalanden, men det gjorde hon inte. Hon till och med upprepade sin fråga om varför inte polisen sköt skarpt lite längre in i intervjun.

Något ni inte verkar vilja påminna våra läsare om är att Busch också frågade sig varför vi inte har ”minst 100 skadade islamister, 100 skadade kriminella och 100 skadade upprorsmakare”, som om det hade varit ett bra resultat och ändamålet helgar medlen.

Men det är inte så det fungerar i en rättsstat. Dessa uttalanden är inte värdiga en folkvald politiker.

Sofia Hvittfeldt

Annons
Annons
Annons
Annons