Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Privata vårdgivare behövs, ibland

Det är mycket debatt nu om psykiatribehandling för barn och unga i insändarspalten nu och vi i Centerpartiet Blekinge vill förklara vår ståndpunkt.
Region Blekinge • Publicerad 14 februari 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Karin Nordvall och Kevin Ny, centerpartiet: Privata vårdgivare behövs. Ibland.
Karin Nordvall och Kevin Ny, centerpartiet: Privata vårdgivare behövs. Ibland.Foto: Jan-Erik Martinsson

Denna vård består, som nästan all vård, i två delar: BUP som är specialiserad vård och Första linjen som tillhör primärvården.

För två år sedan när Centerpartiet hade ordförandeplatsen i Närsjukvårdsberedningen var det här ämnet uppe för behandling. Vi fick då uppdatering om det aktuella nuläget och olika förslag till lösning för bättre tillgänglighet redovisat för oss

Annons

Det gällde både Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) som hade långa köer då och Första linjen som tar emot unga patienter som tillfälligt drabbats av psykisk ohälsa. Det kan till exempel gälla att en nära anhörig dött och det väcker frågor som man inte reflekterat över innan. Plötsligt rasar den världsbild man haft tidigare och för ett tag kan samtalshjälp behövas.

Första linjen är också ofta ett första steg för att komma till BUP, de skickar vidare dem som behöver specialiserad vård.

I förslaget som togs fram beskrevs vilka åtgärder som behövdes för att komma till rätta med situationen och kostnaden för dessa.

I stor enighet tog beredningen beslutet att satsa dessa pengar, ett beslut som senare fastslogs av Hälso- och sjukvårdsnämnden.

I budgetberedningen höll alla partier fast vid detta och barn- och ungdomspsykiatrin samt första linjen fick ett behövligt tillskott.

Dessutom tog Hälso- och sjukvårdsnämnden ett beslut att kräva remiss för att söka till BUP, också detta för att rätt patient ska behandlas på rätt ställe. Hela nämnden var enig.

Vad gäller diskussionen nu?

För att snabbare kunna ta sig an barn och ungdomar har det behövts ta in privata vårdgivare, något som gjorts i politisk samstämmighet.

Däremot har kommit ett förslag från nuvarande styret att lägga in BUP i Hälsovalet, alltså ligga på primärvårdsnivå. Det går att likna vid att vårdcentralerna skulle börja med annan specialiserad vård, till exempel börja operera och söva patienter.

Så sammanfattningsvis:

Annons

Centerpartiet ser det som en självklarhet att ta hjälp av privata vårdgivare när det behövs för att korta vårdköer.

”Centerpartiet ser det som en självklarhet att ta hjälp av privata vårdgivare när det behövs för att korta vårdköer.”
Karin Nordvall och Kevin Ny, Centerpartiet

Första linjen är en utmärkt vårdinstans och gör jättenytta med att ta emot barn och unga för behandling och att eventuellt skicka vidare.

Däremot BUP är en specialiserad vårdform och bör därför behandlas som en sådan.

Karin Nordvall och Kevin Ny, Centerpartiet i Region Blekinge

Annons
Annons
Annons
Annons