Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Propagandan flödar fritt

Paus, soffan, kaffe, youtube. Navigerar mig till senaste videon om kriget i Ukraina, hur går det för frihetskämparna i deras kamp mot orcherna i öster?
Skolan • Publicerad 10 september 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Till barnen - eller till aktiebolaget?
Till barnen - eller till aktiebolaget?Foto: JESSICA GOW / TT

Innan det mörka kaffet når strupen så möts jag av en annons. "Bevara valfriheten" lyder texten, ackompanjerad med glad musik och varma bilder, brought to you by ett stort aktiebolag vars pengaflöde kommer från skattemedel ämnade till skolbarn. Annonsen vill subtilt få tittaren att tro att valfriheten är på spel, att det är du och dina barn som drabbas ifall vi ser vänsterframgångar i valet. Faktumet är något annat.

Propagandan flödar fritt, nu kommer kamraterna och tar bort din valfrihet - dina barn ska inte få utöva sport eller få gå musiklinjer på friskolor. Men är det verkligen så?

Annons

Förslagen handlar att begränsa vinstuttagen, inte förbjuda friskolor. "Barnens skolgång är vår högsta prioritet" hör man ofta från försvarare som lovordar status quo (inte bandet) - men om de verkligen är högsta prio, varför återinvesterar man inte hela vinsten i verksamheten?

Visst ska man få välja alternativa skolor, men ska inte medlen de beviljas gå till barnen? Återigen, varför i hela friden ska aktiebolag kunna plocka ut vinster på skattemedel, dessutom skattemedel ämnade åt våra barn?

”Återigen, varför i hela friden ska aktiebolag kunna plocka ut vinster på skattemedel, dessutom skattemedel ämnade åt våra barn?”
Alexander Nilsson

Ilska var första reaktionen på dessa lögner, men sedan ingjuter sig ett gott flin på det nyrakade ansiktet. Så mycket annonser från lobbyister betyder bara en sak - de är skraja. Skraja att deras inkomstkälla ska försvinna, skraja att de inte längre kan suga ut stålar ur vår välfärd, skraja att de inte längre kan tjäna pengar som var ämnade till att säkerställa Sveriges barns skolgång.

När nu till och med Liberalerna erkänner att det nuvarande systemet inte är hållbart så ser framtidsutsikterna ljusa ut att vi kommer få se en förändring. Det lär dock dröja tills efter de två miljoner förhandlingar och Januari-avtalet 2: Electric Boogaloo är på plats - om vänstersidan vinner valet.

En förändring är dock vital ifall vi ska kunna säkerställa ett långsiktigt finansierade av Sveriges välfärd, inte bara när det gäller skolorna.

Det kan banne mig gå vägen detta, tänker jag, innan videon drar igång och kaffet slinker ner - en ukrainsk seger spås av producenten av videon, en seger av och för Sveriges välfärd spås av annonserna.

Rösta rött, rösta rätt på söndag.

Alexander Nilsson

Annons
Annons
Annons
Annons