Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Pröva tillit

Att plötsligt behöva söka hjälp för att klara de nödvändiga dagliga sysslorna är en stor omställning.
Publicerad 2 februari 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En av forskarna, Laura Hartman, bakom antologin ”Styra och leda med tillit. Forskning och praktik”.
En av forskarna, Laura Hartman, bakom antologin ”Styra och leda med tillit. Forskning och praktik”.Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Sist jag behövde göra det var 2009. Jag har läst om besparingar och nedskärningar inom äldrevården men att när det nu var dags igen blev jag förvånad över den stora skillnaden.

Under de 4 veckor jag hittills behövt hjälp har jag haft 20 okända personer på besök i mitt hem. Varav endast 2 av dem har jag mött 2 gånger.

”Under de 4 veckor jag hittills behövt hjälp har jag haft 20 okända personer på besök i mitt hem. Varav endast 2 av dem har jag mött 2 gånger.”
Judith Skörsemo
Annons

Alla försöker säkert göra ett bra arbete men förutsättningarna för det är hårt begränsad av New Public Management- metoden (NPM) som de arbetar efter. Varje arbetsuppgift är tidsberäknad efter ett genomsnittsvärde.

En av de anställda berättade om metoden när hon en kväll kom inspringande för att laga en lättare kvällsmåltid till mig på 10 minuter. Vi hade aldrig setts, hon hade inte en aning om mina matvanor eller vad jag hade i kylskåpet.Inte heller att jag tidigare meddelat biståndshandläggaren att jag äter mitt huvudmål middagen vid 18-tiden.

Hon använde de 10 minuter att berätta hur stressat arbetet blivit sen de började med NPM-metoden. Att det som tidigare var ett roligt arbete blivit jobbigt och att varje insats mättes och “plippades”. Det har blivit viktigare att hålla tider än att göra ett bra jobb.

Några dagar senare kom en kvinna som skulle städa åt mig,handla och klippa mina tånaglar. Varje gång hennes telefon flippade blev hon stressad och sa nu är jag försenad. Klippt någon annans tånaglar var något hon aldrig tidigare hade gjort så resultatet blev 3 skadade tår.

Det var veckan före jul så min handlingslista var ganska lång men hon strök de varor hon inte kände till. Det tog för lång tid att gå och fråga eller leta. När hon hade gått var jag helt slut efter att upplevt hennes stressade situation. Att det måste vara många gånger jobbigare för henne är självklart.

Det är omänskligt att jobba under sådana förhållanden. Jag började leta på nätet efter olika hemtjänstmetoder och upptäckte att regeringen hade tillsatt en utredning som kom med sitt betänkande SOU 2018:38, forskningsantologin ”Styra och leda med tillit. Forskning och praktik” med redaktör Louise Bringselius , om ”Tillitsmetoden”.

Hur många har läst den? Har det varit någon debatt om den? Eller passade den inte in i dagens mät och målstyrnings-samhälle?

Tillitsmetoden har prövats inom flera kommuner och visat sig medföra stora besparingar, mindre omsättning av personal, minskad administration och ökad trivsel både för den hjälpbehövande och personalen.

Vi har nu lagt en motion om att Ronneby kommun ska införa tillitsmetoden inom hemtjänsten.

Judith Skörsemo

Annons
Annons
Annons
Annons