Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Putin fortsätter tsarlinjen

När jag under fotbolls EM 2012 besökte Kiev slog det mig hur populära svenskar var.
Publicerad 5 mars 2022 • Uppdaterad 11 mars 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tsar Peter och Valdemar Putin (t.v.)
Tsar Peter och Valdemar Putin (t.v.)Foto: Alexei Druzhinin

Överallt ville folk bli fotograferade tillsammans med svenskar. Först trodde jag att det berodde på att Ukraina slog Sverige i premiärmatchen, men mer och mer började jag förstå att det satt djupare. Ukrainare i allmänhet är väl medvetna om sina historiska rötter och kulturella legender. Det är inte bara färgen på våra flaggor som är desamma.

Kiev var från början en kulturell smältdegel där olika kulturer möttes, blandades och skapade nytt. Där uppstod en kulturblandning som ofta är all utvecklings grundförutsättning. Floden Dnjeper spelade en mycket viktig roll då den förband Östersjöområdet med Svarta havet. Dnjeper var vikingarnas färdväg vilket beskrivits i såväl vetenskapliga artiklar som romaner. Röde Orm är bara ett exempel.

Annons

Många historiker menar att ordet rus (eller ryss) har sitt ursprung ur Roslagen. Vikingarna kom med årornas rorslag längs Dnjeper. Samma ord anses vara ursprunget till det finska och estniska namnet på Sverige.

Kievriket grundades på 700-talet med stort inflytande av vikingar från det som idag är Sverige. Det var ur detta rike som såväl Ukraina som nuvarande Ryssland och Belarus byggdes.

”Ryska makthavare har genom historien inte varit nöjda med ett självständigt Ukraina som sökt sig västerut. Ryssland har i århundraden försökt kuva det ukrainska folket.”
Anders Englesson

Ryska makthavare har genom historien inte varit nöjda med ett självständigt Ukraina som sökt sig västerut. Ryssland har i århundraden försökt kuva det ukrainska folket. Tsar Alexander II gick 1876 så långt att han förbjöd alla texter på ukrainska.

När Putin nu talar om Ukraina som ”Rysslands moder” betyder det enbart att han vill fortsätta på samma linje som Tsarryssland och stalinismen.

Det finns dock skillnader. Det ryska folket och det ukrainska vet numera vad demokrati är och inte ens i Ryssland finns det fängelser nog att spärra in alla som protesterar mot kriget.

Vad som än händer är Putins tid utmätt. Ingen kommer att kunna lita på honom. Ingen kommer med hedern i behåll kunna samarbeta med honom. Dessutom solkar hans smutsiga imperialism ner alla ryssar. Det kommer de inte att acceptera.

På sjuttiotalet kämpade undertecknad för att Sverige skulle skicka luftvärnskanoner till Nord-Vietnam så att de bättre skulle kunna stå emot USA:s angreppskrig. Det gick inget vidare.

Nu har riksdagen beslutat bryta mot att all tidigare praxis skicka vapen till Ukraina. Kanske beror det på vår gemensamma historia.

Det är bara att konstatera att Putin fått den svenska opinionen att svänga när det gäller vapenexport som NATO-anslutning. Nyttig idioti har fått ett ansikte.

Militarister och vapenindustrins ”Masters of War” gnuggar händerna. Förr fick de uppfinna ryska miniubåtar med jämna mellanrum för att motivera sin existens. Nu behövs inte det längre.

Anders Englesson, Köksbordspartiet.se

Annons
Annons
Annons
Annons