Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Rädda liv – hjärtsäkra alla badplatser i Blekinge

Drunkningsolyckor drabbar årligen cirka 440 personer i Sverige, varav omkring hälften omkommer. En del av dem dör på grund av plötsligt hjärtstopp. Trots det saknas hjärtstartare vid minst nio kommunala badplatser i Blekinge. Genom att hjärtsäkra alla badplatser kan Blekinges kommunpolitiker bidra till att fler liv räddas vid badolyckor,
Livet • Publicerad 6 juli 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det behövs fler hjärtstartare på badplatser i Blekinge tycker insändarens författare.
Det behövs fler hjärtstartare på badplatser i Blekinge tycker insändarens författare.Foto: Emma Gunler

I Karlshamns kommun i Blekinge som nyligen svarat på en undersökning från Hjärt-Lungfonden är endast fyra av kommunens 13 badplatser utrustade med hjärtstartare.

Sommarens bad är för de flesta en efterlängtad del av vår varma årstid, men det finns en dyster baksida. Varje år drabbas cirka 440 personer av drunkningsolyckor och de flesta dödsfallen sker under sommarmånadernas badsäsong. För den som drabbas av hjärtstopp i samband med drunkning är tidig behandling med hjärt-lungräddning och hjärtstartare livsavgörande.

”Av de uppskattningsvis 10 000 personer som drabbas av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus varje år överlever endast omkring 600.”
Kristina Sparreljung, Hjärt-Lungfonden och Bodil Berggren, Svenska HLR-rådet
Annons

Förebyggande insatser såsom tillsyn av varandra, ökad simkunnighet, flytvästanvändning och minskat alkoholintag i och vid vatten är grunden för att färre skall drabbas. Om olyckan ändå är framme och för att fler ska överleva hjärtstopp i samband med drunkning är det livsviktigt att utbilda fler i hjärt-lungräddning samt hjärtsäkra våra badplatser med hjärtstartare. Av de uppskattningsvis 10 000 personer som drabbas av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus varje år överlever endast omkring 600.

Dagens hjärtstartare är enkla att använda och ju tidigare hjärtstartaren sätts in desto större är chansen att den drabbade överlever. Eftersom tiden mellan hjärtstopp och behandling är så avgörande är överlevnadschansen som bäst i de fall där vittnen på plats startat hjärt-lungräddning och använt hjärtstartare före ambulansens ankomst.

Hjärtstartare måste finnas på fler platser där människor rör sig. På rätt plats kan hjärtstartare rädda många liv till en liten kostnad. Hjärt-Lungfonden vill därför uppmana Blekinges kommunpolitiker att utrusta alla badplatser med hjärtstartare. Hjärtsäkra våra badplatser och rädda fler liv!

Kristina Sparreljung, generalsekreterare, Hjärt-Lungfonden

Bodil Berggren, generalsekreterare, Svenska HLR-rådet

Annons
Annons
Annons
Annons