Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Räddningstjänsten Blekinge behövs

Räddningstjänstens organisation har diskuterats under många år och det är nu hög tid att sätta ner foten, att skapa en stark organisation och att säkra tryggheten och säkerheten för alla Blekinges invånare.
Blekinge • Publicerad 16 april 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Räddningstjänsten Blekinge behövs, det skriver Jesper Rehn (L).
Räddningstjänsten Blekinge behövs, det skriver Jesper Rehn (L).Foto: Region Blekinge/Pressbild

I dagsläget finns två kommunalförbund som bedriver räddningstjänst i länet, ett i östra och ett i västra Blekinge.

På verksamhetsnivå och operativt har man sedan länge insett fördelarna med samverkan och arbetat, övat och planerat tillsammans. Båda förbunden har också uttalat en önskan om att gå samman och bilda ett förbund, ett Räddningstjänsten Blekinge.

Annons

På politisk nivå har vi dock haft svårare att komma överens. De ineffektiva och skadliga konflikterna mellan kommunernas politiker måste få ett slut och vi politiker måste se bortom våra personliga meningsskiljaktigheter och se till vad som är bäst för dem vi är satta att tjäna, de som bor, verkar och lever i Blekinge.

För någon månad sedan presenterades en oberoende utredning om förutsättningarna för ett gemensamt räddningstjänstförbund i Blekinge. Enligt utredaren är det enda tänkbara alternativet just ett Räddningstjänsten Blekinge.

Anledningarna är många, men de viktigaste är att endast ett större förbund har förutsättningar att göra verksamheten bättre och mer effektiv.

Kommunal räddningstjänst står inför en rad stora förändringar. Larmen och de lagstadgade uppdragen blir fler, och Nato-inträdet kommer att ställa helt nya krav på verksamhetens förmågor.

Räddningstjänsten är också ryggraden i det snabbt rustande civilförsvaret och för att kunna ta till sig nya uppdrag krävs en större organisation med mer muskler.

Räddningstjänsten rustar i hela landet och bedömningen är att man inom tio år ska fördubbla antalet anställda. Till det kommer räddningstjänstens civilpliktiga, varav upp till 300 personer kan komma att placeras i Blekinge.

Vi måste nu ge räddningstjänsten långsiktiga förutsättningar att planera sin samhällsviktiga verksamhet. Uppdragen och utmaningarna är tillräckligt stora utan att räddningstjänstens personal ska behöva leva i ovisshet om hur organisationen ska se ut.

”Vi måste nu ge räddningstjänsten långsiktiga förutsättningar att planera sin samhällsviktiga verksamhet.”
Jesper Rehn, Liberalerna, Blekinge

Liberalerna Blekinge kommer att verka för ett Räddningstjänsten Blekinge och hoppas att även övriga partier i länet ser behovet av en stark räddningstjänst och en större trygghet och säkerhet för alla.

Jesper Rehn, Förbundsordförande, Liberalerna Blekinge

Annons
Annons
Annons
Annons