Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Region Blekinge tar bort samtalet

Det ledande styret i Region Blekinge lägger förslag som försvårar för den som är i behov av tolk, detta med argumentet att bor du i Sverige ska du kunna tala svenska.
Region Blekinge • Publicerad 29 januari 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Camilla Perland,ordförande för Vårdförbundet Blekinge, sjuksköterska, Region Blekinge
Camilla Perland,ordförande för Vårdförbundet Blekinge, sjuksköterska, Region BlekingeFoto: Vårdförbundet Blekinge
Camilla Olsson, vice avdelningsordförande för fackförbundet Vision i Region Blekinge
Camilla Olsson, vice avdelningsordförande för fackförbundet Vision i Region BlekingeFoto: Privat
Susanne Johansson, Kommunal, sektion 6.
Susanne Johansson, Kommunal, sektion 6.Foto: Mattias Mattisson

Det de inte pratar om i sitt resonemang är hur detta kommer att påverka för individen som är i behov av hjälp och stöd. Inte heller att det är en stor skillnad på att kunna mötas i vardagen och föra ett samtal mot att förstå och kunna förmedla sina behov av tand-, hälso- och sjukvård.

Precis som i frågan kring lagförslag om anmälningsplikt går detta helt emot det vi som professioner står för. Rätten till hälsa lämnar ingen utanför och hälso- och sjukvårdens grundläggande principer är tydliga: vård ska ges med respekt för alla människors lika värde och den med de största behoven ska ges företräde till vården.

Annons

Politikens förslag om tolkavgifter är inte heller förenligt med FN´s deklaration om mänskliga rättigheter och hälso- och sjukvårdslagen.

Att tänka sig att tolkavgifter ska ge ett inflöde i kassan är att tänka helt fel. Behov av tolk ska inte avgöras utifrån vem som har råd eller inte att betala avgiften.

Förslaget kommer även försvåra yrkesutövningen i vården och innebär uppenbara patientsäkerhetsrisker, där den eventuella besparingen snabbt kommer ätas upp av ytterligare vårdbesök eller vårdskador.

”Våra medlemmar möter människor i olika skeden av livet, när du föds, när du ska dö, när du är mitt i livet, alla olika skeden innebär olika samtal, olika behov.”
Camilla Perland, Vårdförbundet; Camilla Olsson, Vision och Susanne Johansson,, Kommunal.

Våra medlemmar möter människor i olika skeden av livet, när du föds, när du ska dö, när du är mitt i livet, alla olika skeden innebär olika samtal, olika behov.

Men inte bara det, varje möte är unikt och vårt arbete går ut på att möta människan, hur är det möjligt om vi redan från början tar bort ett av de viktiga verktygen, samtalet?

Camilla Perland, ordförande Vårdförbundet Blekinge

Camilla Olsson, Vice ordförande för Visionavdelningen i Region Blekinge

Susanne Johansson, ordförande Kommunal sek 6

Annons
Annons
Annons
Annons