Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Rekordlågt intresse för techbranschen bland unga kvinnor

Anmälan till höstens utbildningar har stängt, och för många väntar en spänd väntan innan ansökningsbeskeden dyker upp. Men det är inte bara de blivande studenterna som går runt med en klump i magen.
Techbranschen • Publicerad 19 april 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Anna Gulliksen, TietoevryFoto: Tietoevry

För oss i techbranschen är det minst lika nervöst inför varje termin - kommer fler unga kvinnor att söka sig till utbildningar inom it/tech jämfört med föregående år? Eller kommer den negativa trenden att fortsätta?

”Samtidigt som teknologin blir en allt mer oskiljaktig del av våra liv så minskar alltså intresset bland unga kvinnor att vara med och forma framtidens teknologiska landskap.”
Anna Gulliksen, Tietoevry

Tyvärr ser det inte speciellt ljust ut. Enligt rapporten “Unga kvinnor och tech 2024”, genomförd bland kvinnor i Sverige i åldern 16–30 år, har andelen kvinnor som lockas av att arbeta inom it/tech inte ökat alls de senaste åren, och andelen som inte alls är lockade har till och med ökat.

Annons

Det är nedslående statistik, men också en paradox i vår tid. Samtidigt som teknologin blir en allt mer oskiljaktig del av våra liv så minskar alltså intresset bland unga kvinnor att vara med och forma framtidens teknologiska landskap.

Bland de yngsta är det idag endast 23 procent som lockas av en framtid i techbranschen, och detta trots att det i åratal pratats om att kvinnors vilja att söka sig till teknikyrken är helt avgörande för att kunna täcka branschens framtida behov.

Dessutom vet vi idag att bristen på kvinnligt deltagande inom teknik inte bara påverkar branschen i sig utan riskerar att skapa ett samhälle där teknologisk utveckling präglas av ett ensidigt perspektiv.

Varför är det då så att tekniken, som är en grundläggande del av våra liv, inte lockar unga kvinnor att bli en aktiv del av dess utveckling? Är det utbildningssystemets bristande fokus på teknikämnen eller är det kanske en djupt rotad stereotyp uppfattning om techbranschen som ojämställd och icke- inkluderande?

Är det vi som arbetar i branschen idag som misslyckats med att kommunicera varför IT och teknik är ett av världens roligaste och viktigaste yrken?

Det finns dock några ljusglimtar i statistiken. Rapporten pekar på attitydförändring kopplat till ålder, samt till utbildningsnivå. Om kvinnor får tillgång till mer kunskap om och en ökad förståelse för vad det innebär att studera och arbeta med it/tech så ökar också intresset visar undersökningen.

För att öka intresset bland unga kvinnor krävs därför ett branschöverskridande samarbete mellan såväl oss företag i branschen som utbildningsinstitutioner och politiken.

Vi gör mycket idag, men det är uppenbart att vi behöver göra mycket mer. För målet kan inte vara något annat än att det skickas ut lika många positiva antagningsbesked till unga kvinnor som män.

Anna Gulliksen, Global Head of Talent Acquisition and Employer Brand på Tietoevry

Annons
Annons
Annons
Annons