Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Relevant fråga om Ronneby

Signaturen ”Mattias” ställer i sin insändare ”Inte felfritt, men fullt möjligt” i Sydöstran den 26 juni en intressant och relevant fråga om överklagandet: ”Vad stoppar V, S, C, MP och M att bilda ett temporärt majoritetsstyre där styrets enda punkt är att bilda nya nämnder?”
Ronneby • Publicerad 1 juli 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ett extraval i Ronneby kanske?
Ett extraval i Ronneby kanske?Foto: Mattias Mattisson

Alla juridiska frågor besvaras inte i lagen. Ibland kan man behöva gå till förarbetena, dvs de utredningar som gjordes inför att en viss lag stiftades, eller ändrades. Mattias fråga besvaras i regeringens proposition 1993/94:188 ”Lokal demokrati”:

”l sakens natur ligger dock att rent tillfälliga opinionsyttringar inte skall leda till att fullmäktige beslutar om att förändra nämndernas politiska sammansättning. Möjligheten att återkalla förtroendeuppdragen får sin största betydelse när arbetet på ett mer påtagligt sätt och över en längre tidsperiod försvåras av ett förändrat politiskt läge.”

Annons

En återkallelse ska alltså inte vara ett beslut som tas med tillfälliga lösningar utan att ha en stabil majoritet över tiden. Det är dock rätten som avgör frågan.

”Vill nu S + Rogeristerna skaffa ett majoritetsstyre på egen hand, så finns det med stor sannolikhet stöd för att få igenom ett beslut om extraval i fullmäktige. Då får vi veta folkets mening för stunden i denna fråga.”
Stefan Johansson, Ronnebypartiet

Vill nu S + Rogeristerna skaffa ett majoritetsstyre på egen hand, så finns det med stor sannolikhet stöd för att få igenom ett beslut om extraval i fullmäktige. Då får vi veta folkets mening för stunden i denna fråga. Idag vet vi inte alls vad S + Rogeristerna vill. Vi vet inte med vilka de samarbetar, det finns ingen gemensam avsiktsförklaring och då saknas också underlag för ommöbleringen.

Stefan Johansson, Ronnebypartiet

Annons
Annons
Annons
Annons