Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Ronnebys kulturfientliga bidragssystem

Ronnebys kulturpolitik har ändrats i grunden, man har gett upp honnörsordet ”en armlängds avstånd” och blivit auktoritär, godtycklig, kontrollerande och misstänksam mot föreningarna.
Ronneby • Publicerad 12 maj 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bosse Johansson, kritisk mot Ronnebys kulturpolitik.
Bosse Johansson, kritisk mot Ronnebys kulturpolitik.Foto: Mats Blennow

Redovisningen är sista spiken i kistan. Föreningarna ska redovisa ”godkänd” verksamhet även för de pengar som kommunen hållit inne. Ronneby Musikförening (RMF) ska alltså inte bara göra verksamhet för de 85 000 kronor som betalades ut - utan också för det verkliga bidraget om 200 000 kronor. Annars så blir det ytterligare avdrag på 2023 års stöd, kan man tänka sig.

Några förslag på hur RMF ska trolla fram 135 000 kronor får vi inte. ”Ni har själv satt er i denna sitsen”, var det föga uppmuntrande slutorden från politiker och tjänstemän på ett möte nyligen.

Annons

På mötet ställde sig nämndordföranden Anders Bromée (M) sig bakom kravet på redovisning av hela bidragsbeloppet, vilket i praktiken innebär slutet för den ideella kulturen i Ronneby. Åtminstone för dem som håller på med långsiktig planerad verksamhet.

Men vad tycker de andra partierna? Tilläggas kan att majoriteten av de största kulturföreningarna i praktiken fått halverade bidrag.

Miljöpartiet har föreslagit ett slags råd, men det är meningslöst om kommunen inte vill ha dialog utan kör ”info om vad som gäller”. S har agerat, men har inget att säga om. Vad tycker V, L, C, KD, SD och Ronnebypartiet? Inser ni att man håller på att krossa kulturföreningarna?

Ronneby Musikförening satsade på körläger, musik i centrum och streamad allsång under pandemin - det kan bli vår undergång… Är det rimligt?

”Ronneby Musikförening satsade på körläger, musik i centrum och streamad allsång under pandemin - det kan bli vår undergång… Är det rimligt?”
Bosse Johansson, Ronneby

Risken är nu att de ideella kulturarbetarna lägger ner och aktiverar sig i grannkommunernas kulturliv! Kulturarbetarna behöver inte Ronneby - men klarar sig Ronneby utan kulturen?

Bosse Johansson, Ronneby

Annons
Annons
Annons
Annons