Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Rösta på socialdemokraterna i regionvalet!

Tycker du sjukvård är viktigt? Bryr du dig om kollektivtrafiken? Spelar fler jobb, fler företag och god tillgång på kultur någon roll i ditt liv? Imorgon söndag kan du avgöra vem som ska styra i dessa frågor genom att rösta i regionvalet.
Region Blekinge • Publicerad 9 september 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Magnus Johansson, Christina Mattisson, Richard Pelle
Magnus Johansson, Christina Mattisson, Richard PelleFoto: Andreas Blomlöf

Vi tycker Blekinge är fantastiskt och vi vill utveckla hela länet till en ännu bättre plats att bo, leva och jobba på. Där man känner sig trygg med att både sjukvård och tandvård finns när vi behöver det. Där vi också känner glädje och framtidstro över att här finns det bra boendemiljöer, jobb och ett rikt fritidsliv. Och där vi reser snabbt och enkelt med kollektivtrafiken, både inom länet och till platser utanför.

Region Blekinge har de senaste fyra åren styrts av M tillsammans med C, L och KD. Dom lovade fokus på personal, vårdkvalité och tillgänglighet. Nu ska det M-ledda styret utvärderas, och vi konstaterar att det man kallade fokus uteblev.

Annons

Vårdköerna har vuxit. Kostnader för hyrpersonal ökar. Dålig arbetsmiljö och sämre arbetsvillkor har fått personal att sluta och sjukfrånvaron fortsätter att öka. Och den utlovade närakuten blev bara några timmar mer öppet på jourcentralen. Även andra regionala utvecklingsfrågor har tappat tempo under Moderaternas ledning.

Det är uppenbart att Region Blekinge behöver en ny politisk ledning, som är en stark röst för Blekinge och en samlande kraft i länet.

Vi vill utveckla vården och vara tydliga. Du ska få svar samma dag när du ringer vårdcentralen. Du ska få rätt vård i rätt tid och på rätt plats. Och köerna ska kortas. Även barn och unga som mår psykiskt dåligt ska få rätt vård i tid. Idag är bl a kön till BUP oacceptabelt lång, och vi lovar en satsning på 20 miljoner för att förbättra vården för barn och ungdomar med psykisk ohälsa.

Utan personal stannar vården. Det är ett faktum också i Blekinge. Men även inom personalområdet har Moderaterna visat passivitet och brist på engagemang och åtgärderna har lyst med sin frånvaro. Vi har lagt förslag på förbättringar, men vill göra mer.

Ska Blekinge ha en bra sjukvård måste arbetsvillkoren och arbetsmiljön förbättras. Både för att kunna behålla den personal som jobbar idag och kunna rekrytera nya medarbetare. Då behövs exempelvis fler möjligheter till kompetensutveckling på betald arbetstid, chefer behöver rätt stöd för att vara bra chefer, en fungerande bemanningspool, handlingsplaner för att minska hyrberoendet och fria arbetsskor till all personal i vården.

Sjukvården ska inte bli en marknad. Skattepengar till vården ska gå till vård och inte till privata vårdkoncerners vinster. Alla ska kunna känna sig trygga med att sjukvård ges efter behov och att ingen ska kunna köpa sig före i kön.

”Sjukvården ska inte bli en marknad. Skattepengar till vården ska gå till vård och inte till privata vårdkoncerners vinster. Alla ska kunna känna sig trygga med att sjukvård ges efter behov och att ingen ska kunna köpa sig före i kön.”
Christina Mattisson, Magnus Johansson och Richard Pelle, Socialdemokraterna

Vi socialdemokrater är övertygade om att Blekinge kan bättre. Men då krävs mer samverkan och ett tydligt, engagerat ledarskap. Det ledarskapet är vi socialdemokrater beredda att ta.

Nu hoppas vi få ditt förtroende och din röst i regionvalet.

För Socialdemokraterna i Region Blekinge

Christina Mattisson, regionrådskandidat

Annons

Magnus Johansson, talesperson hälso- och sjukvårdsfrågor

Richard Pelle, talesperson regionala utvecklingsfrågor

Annons
Annons
Annons
Annons