Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Så tackas undersköterskorna

I början av 2020 hördes den första rapporterna om ett virus.
Publicerad 9 februari 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Några liter bensin räcker nog undersköterskornas inkomstökning till.
Några liter bensin räcker nog undersköterskornas inkomstökning till.Foto: Andreas Hillergren

Strax därefter rapporterades om det första svenska fallet. Osäkerheten var stor över vad detta skulle innebära för undersköterskorna. Förberedelser och rutiner skapades för att skydda de allra sköraste i samhället.

Undersköterskor kavlade upp armarna och började utbilda sig i basala hygienrutiner för att skydda de allra sköraste.

Annons

Första vågen drabbade inte så svårt som man först förutspått.

Vid minsta symptom blev undersköterskorna beordrade att stanna hemma med sjuklön och testa sig. Karensavdraget kompenserades av regeringen men eftersom det tog ett par dagar att få svar på detta test så påverkades inkomsten. Vissa undersköterskor fick göra på detta sätt en gång varje månad. Hur många hundralappar blir det i förlorad inkomst på ett år. Att skriva tusenlappar går inte då en undersköterska lön inte når dessa nivåer.

Samma historia upprepades igen med ett tillägg om att nu skulle smittspårning ske bland både vårdtagare och undersköterskor. På lediga dagar kallades undersköterskor in för att testas men denna gång kom svaret på en kvart.

Undersköterskorna stanna hemma vid symptom och eftersom fler tester än innan togs så blev också frånvaron längre än innan, med avdrag för sjukfrånvaron som följd.

Eftersom undersköterskans kollega var frånvarande så behövde de kvarvarande undersköterskorna ta ett allt större ansvar och fick mer arbetsuppgifter än tidigare. En stor del av de pass som det var frånvaro på tillsattes aldrig.

Under tidiga 2021 hade ett vaccin tagits fram som skulle ges i två doser, av läkemedelsföretagen, kunde detta vara slutet för detta virus? Skulle vi kunna återgå till det normala nu?

Vaccinen gavs på arbetstid men flertalet undersköterskor fick biverkningar och tvingades återigen vara hemma och förlorade återigen inkomst, en inkomst som inte kan ges åter och betyder mycket för en undersköterska.

När det var dags för dos två av vaccinet. Och även denna gång så uppstod biverkningar och undersköterskan fick återigen vara hemma och förlora inkomst.

Beslut fattades om att en tredje dos av vaccinet skulle ges för att mota bort virusets framfart. Strax innan jul- och nyår infördes de nygamla restriktionerna.

Vad händer då i samhället? Priserna för bensin och diesel når rekordhöga nivåer, för att inte tala om de stigande el-priserna.

”Personalen har inte fått ta ut sina semesterdagar utan man har varit tvingad att byta med kollegor som inte alltid orkar.”
Undersköterskor Ronneby Hemtjänst
Annons

Det blir lättare när lönerna ökar för året tänker undersköterskan.

250/380 kr till personal, pengar som ska beskattas, räcker kanske till några liter bensin eller diesel.

Man har offrat sin fritid, familj och vänner då man blivit beordrad att jobba övertid. Vilket har resulterat i sjukskrivningar. Barnen har fått vara längre på fritids och förskola.

Personalen har inte fått ta ut sina semesterdagar utan man har varit tvingad att byta med kollegor som inte alltid orkar.

Så tackas undersköterskorna för att de slitit och ställt upp under dessa år då viruset dragit fram.

Undersköterskor Ronneby Hemtjänst

Annons
Annons
Annons
Annons