Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Säg ja till fakta, Ulf Bjerén!

Svar till Ulf Bjeréns insändare i Sydöstran ”Nej till USA-baser och kärnvapen!” den 28de april:
DCA-avtalet • Publicerad 13 maj 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Säg ja till Nato och till fakta uppmanar insändarskribenten i en replik.
Säg ja till Nato och till fakta uppmanar insändarskribenten i en replik.Foto: Janerik Henriksson/TT

I media målas det nu upp felaktiga, skrämselriktade och missvisande bilder av det nya försvarsavtalet med USA (DCA-avtalet).

En av dessa aktörer är Ulf Bjerén, från ”Nej till Nato”. Jag vill genom detta svar uppmana honom att säga ja till fakta.

Annons

För det första gör inte DCA-avtalet Sverige underkastat. Avtalet reglerar samarbete och tillgång till vissa områden, där USA kan få en avgränsad del för förråd och liknande.

Sverige behåller suveränitet över sitt territorium. Sverige ska också informeras om vad för försvarsmateriel som förs in, när det förs in och av vem det förs in. Dessutom finns det ingen bestämmelse i avtalet som tillåter lagring eller stationering av kärnvapen på svenska baser.

Vidare ger inte avtalet amerikansk personal straffrihet i Sverige. Amerikansk militär som begår brott i Sverige lyder fortfarande under amerikansk och svensk lag och kan åtalas och straffas enligt både amerikansk och svensk rätt, men med amerikansk lag som primärrätt, något bland annat försvarsminister Pål Jonsson nämnde på plattformen X (tidigare Twitter), när flera felaktigheter om avtalet nämndes under SVT:s partiledardebatt härom söndagen.

Påståendet att avtalet ökar risken för Sverige att dras in i en konflikt mellan USA och Ryssland saknar stöd i avtalet och i verkligheten. DCA förebygger hot genom att öka vår avskräckningsförmåga och försvarsförmåga. Fler soldater och försvarsmateriel på plats gör oss starkare, inte svagare.

”Fler soldater och försvarsmateriel på plats gör oss starkare, inte svagare.”
Philip Hallberg

Angående påståendet om att avtalet strider mot svensk grundlag saknar detta stöd i hör och häpna, verkligheten. Regeringen och riksdagen fattar beslut efter noggranna överväganden och med hänsyn till Sveriges nationella intressen. Avtalet har varit på lagrådsremiss. Justitiekanslern som också blivit tillfrågad har inte haft några invändningar mot avtalet.

Sverige signerar inte ett DCA-avtal för att vi ”blint följer order från Washington och Bryssel”. Vi gör det för att det ökar vår nationella och kollektiva säkerhet. Vi drar samma analys som Norge, Finland, Danmark, Baltikum, Polen, Rumänien och många andra som också har tecknat DCA-avtal.

Den som sprider propaganda och skräck i detta fall är Ulf Bjerén. vilket är tråkigt. DCA-avtalet gör Sverige till ett tryggare och säkrare land.

Philip Hallberg, ledamot Sveriges Unga Atlantister

Annons
Annons
Annons
Annons