Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Satsa på tradition och respekt

Jag har mitt i den gängrelaterade våldsvågen i vårt land reflekterat på hur samhällsnyttigt det skulle vara om oskyldiga anhöriga till gängmedlemmar med alla de ungdomar som lockas av gängen hade kunnat bjuda hit någon skötsam frisk och stark äldre släkting ”tradition, ordning och respekt” på ett ansvarsfullt och säkert vis.
Visum • Publicerad 21 oktober 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kanske kan äldre släktingar till ungdomar som lockas av gängkriminaliteten påverka dem med tradition, ordning och respekt?
Kanske kan äldre släktingar till ungdomar som lockas av gängkriminaliteten påverka dem med tradition, ordning och respekt?Foto: Jeffrey Phelps

De skulle då förutom att ge omsorg även på ett traditionellt och pedagogiskt vis kunna få lite ordning på de desillusionerade och våldsamma ungdomarna samt kunna motverka våld i kommande generationer.

”Anhöriga kan då leva och arbeta i lugn och ro och lättare integrera sig i samhället.”
Claes Bratt

Anhöriga kan då leva och arbeta i lugn och ro och lättare integrera sig i samhället. Men handläggningstiderna för ett längre uppehållstillstånd för besök (UT) är nu sju månader, sista spiken i kistan för många fina relationer på långdistans.

Annons

Visum är inte tillräckligt, det är ett turistvisum för välbärgade, gangster toppar och annat bus, för att de ska kunna flyga hit och dit som de behagar. Men för att tålmodigt bygga upp moraliskt mod, tillit, förtroende och respekt i dessa trasiga ungdomar behövs det mer tid.

Det är även mycket svårt och dyrt att ansöka och uppfylla alla krav, betala flygresor, garantera uppehälle och teckna försäkringar etc. Ändå är det de som utan kostnad för Sverige skulle bidra till en minskning av gängbrottsligheten.

Handläggningstiden för ett visum är fortfarande 2 veckor men skapar samma arbetsbörda som UT-gruppen, handläggningen sköts ofta även av personal från Migrationsverket vid ambassaderna på uppdrag av UD.

Skillnaden är att gällande Schengen Visum så måste Sverige följa EU-reglerna, men med UT har det utvecklats till en byråkratisk hinderbana, med systematiska övergrepp mot den egna befolkningen och alla dess anhöriga.

Det är uppenbart att besluten för de längre UT medvetet fördröjs för att i princip omöjliggöra längre besök, speciellt de regelbundna, för att inte tala om konsekvenserna av de många godtyckliga och felaktiga avslagen.

JO har de senaste åren gång på gång skarpt påpekat hur regelvidrigt det är ställt inom hela migrationsområdet gällande handläggningstiderna etc och att folket lider av detta.

Även Lagrådet har satt ner foten på flera punkter och sagt ifrån om manipulation av lagstiftning och annat felaktigt förfarande. Men inget händer, det blir bara värre,, med fler tomma löften om bättring från politikerna och lika tomma byråkratiska påståenden från ett medvetet underbudgeterat Migrationsverk, att de ständigt arbetar på att förbättra sig och bli effektivare!

Effektivare på vad kan man fråga sig, för inte är det på att följa lagarna.

Det finns ett noga utarbetat och välgrundat motionsförslag som alla partier har fått ta del av, att det går att utforma en egen tillståndsgrupp för längre besök av tredjelandsmedborgare, med detaljerade block-gränsöverskridande förslag på regler som skulle göra landet säkrare och mer harmoniskt.

Det är bara förståndet och viljan som fattas nu.

Claes Bratt, Livsåskådare och Levnadskonstnär

Annons
Annons
Annons
Annons