Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Sätt ned foten mot en kommunfilial på Piren

Vilka är de krafter i Karlshamn som försöker göra skandalhuset på Östra piren till ett sparbankscentrum och en kommunfilial och därmed avlöva stadens centrum?
Publicerad 8 januari 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kabo har planer på att flytta till Piren. Något som insändarskribenten reagerar mot.
Kabo har planer på att flytta till Piren. Något som insändarskribenten reagerar mot.Foto: Johan Hultgren

Kan det nya kommunalrådet, Magnus Gärdebring (M), upplysa invånarna och hans uppdragsgivare om detta? Och är han beredd att sätta ned foten mot sådana aktiviteter, vilka ytterligare förvärrar kommunens dåliga ekonomi och därtill går helt på tvärs emot alla ansträngningar som kommunen, näringslivet, fastighetsägare och många andra gör för att levandegöra stadens centrala delar med kyrkan, torget och de intilliggande stolta fastigheterna, särskilt sparbankshuset, som välkända riktmärken?

”Likheten mellan dessa motiveringar och den nye sparbankschefens, Per Richardsson, argument för den i höstas aviserade bankflytten till skandalhuset, är slående.”
Bengt Olof Dike

Visst har Gärdebring flera tunga kvarnstenar om halsen i sin nya ansvarsroll. Men en tydlig markering att huset på Östra piren inte skall bli en kommunhusfilial är den lättaste för honom att avbörda sig. Det kommunala bostadsföretagets, Kabo, tydligen långt gångna flyttplaner enligt dess chef, Kristina Söderling, som Sydöstran refererar till i en nyhetsartikel (3/1) och som jag själv också har intervjuat, motiveras med att nuvarande lokaler på Kyrkogatan mitt i staden är för stora och att en bättre arbetsmiljö är önskvärd.

Annons

Likheten mellan dessa motiveringar och den nye sparbankschefens, Per Richardsson, argument för den i höstas aviserade bankflytten till skandalhuset, är slående. Arbetsmiljön, trivseln, attraktionen, effektiviteten, fick jag höra i en annan tidigare intervju med honom. Som om nuvarande lokaler i de aktuella båda fastigheterna (Kabos finns i ett hus, som ägs av Länsförsäkringar) skulle vara olämpliga! Och det finns ytterligare en gemensam nämnare mellan de båda flyttsugna storheterna: de har inte undersökt andra lokalalternativ. Märkligt, när det finns hyreslediga sådana bara stenkast från dem i centrum? Nej, ej märkligt eftersom allt är förutbestämt - krafter har varit i rörelse i det dolda. Huset på piren vilket skulle locka utomstående företag, som sockerbiten attraherar flugor, och generera skattemiljoner till kommunen, drar i stället miljoner från skattebetalarna.

Återstår alltså att suga ut centrum. Kabochefen, Kristina Söderling, hoppas att kommunförvaltningen skall överta hennes bolags lokaler, eftersom dessa är kontrakterade till 2026 och flytten till piren skall äga rum 2024 och där en våning, den fjärde, redan har preliminärt utsetts. Kabo har alltså för stora lokaler, men Länsförsäkringars intresse av att lösa ut bolaget i förtid är måttligt eller inget. Dess chef, Jens Listerö, lägger tungt locket på, när jag ställde frågan om är möjligt att dela lokalerna på två hyresgäster. Inte ens årtalet, när Kabolokalerna putsades upp, vill han stå till tjänst med.

Enligt Söderling är nuvarande hyreskostnader för Kabo 2.293.000 kronor. Om bolaget skall flytta till piren blir det alltså dubbla hyreskostnader under några år, samtidigt som det är förståeligt, att Jens Listerö inte säger nej till den sjusiffriga summan kontraktstiden ut. Och kan hans motstånd på något sätt bidra till att Kabo förbliver vid sin perfekta och centrala läst i centrum, dvs att bolagets styrelseledamöter avstyr flyttplanerna, blir ju slutet gott och därmed allting gott.

Att sparbankens styrelse har fallit för skandalhuset med dess motbjudande historia av bland annat fiaskon, avskräckande ekonomiska bråddjup, konstruktionsfel och andra anmärkningar och miljömässig malplacering, är obegripligt, särskilt som det nuvarande sparbankshuset är en liten arkitektonisk pärla, välkänt och älskat av kunderna rymligt och med en helt tom våning för eventuell administrativ expansion. Bankens huvudmän är inte heller tillfrågade. Bankledningen tycker kanske att det räcker med att huvudmännens inflytande begränsas till betygsättningen av menyn vid den årliga stämmomiddagen.

Bengt Olof Dike

Annons
Annons
Annons
Annons