Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: SD är ett nazistiskt parti

Det är svårbegripligt att SD av ledarskribenter och politiker inte benämns för vad det är – ett nazistiskt parti.
Sölvesborg • Publicerad 8 februari 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Christer Bergströms bok "Därför är Sverigedemokraterna ett nazistiskt parti" borde fler läsa menar insändarförfattaren.
Christer Bergströms bok "Därför är Sverigedemokraterna ett nazistiskt parti" borde fler läsa menar insändarförfattaren.Foto: Vaktel Förlag

Christer Bergströms bok ”Därför är SD ett nazistiskt parti” (Vaktel förlag) recenserades av Lars Erik Jonsson i december i Sydöstran. Den boken borde läsas av alla politiskt intresserade. Den borde också vara standard i skolans samhällskunskap.

Boken visar med all önskvärd tydlighet att SD:s agerande sedan starten är en kopia av nazismen innan Hitlers makttillträde.

Annons

SD är bildat av nazister med det uttalade syftet att göra partiet rumsrent genom att dölja och förtiga dess verkliga syfte och mål. Man hade förstått att det inte längre var framgångsrikt att tala om raser. Nu skulle det vara kamp mot kulturblandning. Det var uppenbart att uniformer, rakade skallar och bomberjackor inte värvade många röster. Nu skulle det vara välkammade frisyrer, kavajer och slips. Så skulle nazismen smygas in i värmen.

Detta lyckades inte förrän en sammansvetsad kvartett av lögnare och demagoger med Åkesson och Jomshof i spetsen tog sig an partiet. Dessa har ofta hävdat att de inte förstått att partiet haft något med nazismen att göra när de anslöt.

Men det är inte sant. Tre olika författare – Baas, Lodenius och Tamas – har var för sig visat att Åkesson i själva verket attraherades av nazismen.

Flera andra historiker och forskare har visat på faran att underskatta SD och att behandla partiet som ett parti med demokratiska syften. Sanningen är att SD utnyttjar demokratins möjligheter och öppenhet för sina antidemokratiska strävanden.

”Flera andra historiker och forskare har visat på faran att underskatta SD och att behandla partiet som ett parti med demokratiska syften. Sanningen är att SD utnyttjar demokratins möjligheter och öppenhet för sina antidemokratiska strävanden.”
Anders Englesson

Mikael Nilsson, historiker i Uppsala säger i Bergströms bok (sid 20) att de tyska nazisternas uppdelningen i ”vi” och ”dem” resulterade i Förintelsen. Med anledning av att SD:s partiprogram har denna uppdelning gemensamt med ”Mein Kampf” och Nürnberglagarna frågar Nilsson ”Varför har man valt att anamma samma koncept? Varför anser man att en ideologi som leder till dessa likheter är en bra ideologi?”

Hedi Fried överlevde Förintelsen. Hon kan därmed bättre än många andra känna igen en nazist trots förklädnad. Hedi avkrävde vår nuvarande statsminister, Ulf Kristersson, löftet att inte samarbeta med SD. Vi vet hur det gick, nu går Moderaterna i Åkessons ledband.

I en artikel i SvD 2018-01-27 skrev Fried:

”Vem hade kunnat tänka sig att ett nazistbaserat parti skulle ingå i riksdagen? … Det påminner mer och mer om 1930-talet och den stegvisa utveckling som jag har bevittnat. När missnöjet växte sökte man en syndabock, då var det judarna, idag är det muslimerna.… Hände det där, kan det hända här”

Den som tvekar om SD:s rätta natur kan studera vad som nu sker i Sölvesborg. Den kommunen har framställts som SD:s skyltfönster, Jimmie Åkessons hemkommun med hans förra fru som tidigare kommunalråd.

SD miste makten i Sölvesborg förra valet eftersom Moderaterna valde att samarbeta med Socialdemokraterna. Resultatet har blivit en hysterisk kamp av SD mot såväl politiker som tjänstemän. Hot och trakasserier på sociala medier, men även tydliga politiska övertramp och tänjande av demokratiska spelregler.

Annons

Exempelvis har det förra kommunalrådet Louise Erixon, återkommande gjort utfall mot kommunens tjänstemän. Skälet är att SD:s namninsamling för folkomröstning underkändes eftersom den inte uppfyllde lagens krav. Tjänstemännen utmålades som korrupta av SD. Själv hade Erixon skrivit på namninsamlingen tre (!) gånger.

Ett annat exempel är Sölvesborgs lekmannarevisorer med SD anknytning. Dessa har utan grund mutanklagat tjänstemän och politiker. Vad hade hänt med dessa om SD haft oinskränkt makt?

Ledarskribenter, demokratiska politiker och opinionsbildare i allmänhet har ett stort ansvar när det gäller att beskriva och granska makthavare.

De skulle ju kunna börja med det enkla. Nämligen att konsekvent benämna SD för vad det är – ett nazistiskt parti.

Anders Englesson, Köksbordspartiet.se

Annons
Annons
Annons
Annons