Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Sitt still i båten Sverige!

Turkiets autokratiske ledare Erdogan påstår åter igen - helt ogrundat - Sverige har lovat utlämna 73 "terrorister" till Turkiet. Och även Finland har nu fått liknande krav, om också på långt färre (12) personer.
Nato • Publicerad 1 juli 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
USA:s president Biden får göra jobbet medan Sverige sitter still i båten.
USA:s president Biden får göra jobbet medan Sverige sitter still i båten.Foto: Susan Walsh

Allt det här ogrundade kravställandet som villkor för turkiskt godkännande av våra Natomedlemskap har blivit lite av ett självspelande turkiskt piano. Helt utan all saklig relevans och bara en följd av högst egensinnig turkisk tolkning av det man kom överens om i Madrid för några dagar sedan.

Lika fullt är det en högst obehaglig överraskning för Sverige, Finland - och rimligen också för USA ich övriga Natoländer.

Annons

Att ens överväga att säga ja till de turkiska kraven vore som att göra sig själv till något med en lika böjlig ryggrad som en disktrasa. Självklart ska det bara avvisas utan vidare.

”Att ens överväga att säga ja till de turkiska kraven vore som att göra sig själv till något med en lika böjlig ryggrad som en disktrasa. Självklart ska det bara avvisas utan vidare.”
Robert Björkenwall

Och tänk tanken om man verkligen gick med på något sådant ultimativt utpressningskrav!? Vem blir då nästa kravställare - Putin?

I "erdogansk anda" skulle han ultimativt meddela Sverige att han nu vill ha den gotländska hamnen i Slite, annars regnar det missiler över Visby. Så ge mig hamnen nu, annars... Och tar på så sätt även med en historisk parallell upp den tidigare ryska taktiken från 1700-talet och det Stora nordiska kriget igen.

Så självklart ska vi inte nu överlämna några, enligt svensk lag icke "terrorstämplade" kurder bosatta och verksamma i Sverige till Erdogans godtyckliga rättsskipning.

Tvärtom ska Sverige - och rimligen även Finland - fortsätta säga klart nej till "basarhandlaren" Erdogans ultimativt ställda krav.

Om NATO med USA i spetsen verkligen vill ha Sverige - och Finland - med i Nato som det så tydligt hävdades på Natomötet i Madrid, ja då får de ta striden med sin egen besvärliga medlem. Inte vi!

Särskilt USA:s Biden får väl vrida upp armen på Erdogan och säga: det blir varken någon inbjudan till Vita huset eller möjlighet att köpa, hett önskade nya US-jaktflyg om Turkiet vidhåller sitt försök att inte i sitt parlament ratificera ett svenskt och ett finskt Nato-medlemskap så länderna får ingå vad vi andra så länge både önskat och vill få till stånd.

Turkiets Erdogan spelar högt men sitter med långt svagare kort än han nu i sin morskhet låtsas om. Också om det kortsiktigt inrikespolitiskt just nu synes gagna honom i hemmaopinionen.

Men Sverige - och Finland - borde sitta helt still i båten och helt nonchalera Erdogans återupprepade ultimatum.

Låt de andra, särskilt USA, göra det som nu göras skall.

Annons

Noterar bara här att när Sveriges justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) kommenterat Erdogans uttalande är han tydlig med att några svenska medborgare inte kommer att utlämnas.

Det finns inga skäl att gå med på Erdogans nygamla utlämningskrav och vetohot. Därför ska vi sitta still i båten. Låt USA göra jobbet med Erdogan.

Robert Björkenwall, frilansjournalist, utredare

Annons
Annons
Annons
Annons