GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Ska vi supa oss genom krisen?

Under veckan Sölvesborgs kommunalråd Louise Eriksson, SD ett delegations beslut om att tillåta hemleverans av alkohol. Enligt Louise Eriksson SD skulle det vara möjligt genom en mycket bred tolkning av bestämmelserna för cateringtillstånd i alkohollagen.
Är det så här Sölvesborg vill möta krisen?
Är det så här Sölvesborg vill möta krisen?
Foto: Kent Skibstad
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Beslutet bryter mot lagen. Myndigheter och bedömare är eniga. Det finns inget tvivel om det. Länsstyrelsen och Folkhälsomyndigheten har redan uttalat sig i detta. Beslutet kommer att bestridas igen och ogiltigförklaras. Det är vi övertygade om.

I alkohollagens förarbeten står det uttryckligen att ”Vid catering måste, på samma sätt som gäller vid all annan form av servering av alkoholdrycker till slutna sällskap eller till allmänheten, serveringspersonal eller i vart fall serveringsansvarig person finnas närvarande under serveringstiden”. Bestämmelsen finns till för att inte göra catering till ett kryphål för hemleverans och detaljhandel med alkohol.

Man kan därför fråga sig varför Sölvesborgs kommunalråd Louise Eriksson, tagit ett olagligt beslut. Inte minst riskerar det att skapa falska förhoppningar hos krögare som nu lägger tid och energi på cateringtillstånd utifrån ett falskt löfte. Många kommer nog att känna sig svikna när löftet går i kras och det framkommer att agerandet riskerar deras alkoholtillstånd.

"Kan det vara så att SD och Louise Eriksson egentligen vill ha en annan alkoholpolitik – är det därför de cyniskt utnyttjar pandemin för att opportunistiskt utmana svensk alkohollag?"

Kan det vara så att SD och Louise Eriksson egentligen vill ha en annan alkoholpolitik – är det därför de cyniskt utnyttjar pandemin för att opportunistiskt utmana svensk alkohollag? Borde inte all fokus i detta läge ligga på att minska trycket på akuten och pandemins effekter på barn i familjer med alkoholproblem? Det är inte läge att förvandla Sveriges kommuner till alkoholliberala lekstugor.

Från IOGT-NTO:s sida vill vi framhålla vikten av en livskraftig restaurangnäring. Våra föreningar driver själva ett flertal sociala företag med inriktning på catering och restaurang. Att kommunalråd väljer att lägga energi på att opinionsbilda mot svensk alkoholpolitik istället för att driva på för insatser som skulle göra reell skillnad för en bransch i kris är olyckligt och helt fel fokus i detta läge.

Förslaget om att försöka supa sig igen en kris kommer vi att minnas. Vi kommer att minnas de politiker som hade chansen att i en stor samhällskris ta ansvar och göra stor nytta för ekonomi, trygghet och hälsa men istället la sitt fokus på cynisk opportunism.

Sölvesborg förtjänar mycket bättre än det här.

Per Bengtsson, distriktsordförande IOGT-NTO Syd

Läs mer