Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Skamligt Samstyret!

Sölvesborgs kommun har beslutat om ett lönelyft till omsorgspersonalen eftersom de har slitit hårt under pandemin.
Publicerad 3 februari 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Samstyret visar inte alla i omsorgspersonalen den uppskattning de förtjänar, menar socialdemokraterna. Bild: Samstyrets Louise Erixon (SD).
Samstyret visar inte alla i omsorgspersonalen den uppskattning de förtjänar, menar socialdemokraterna. Bild: Samstyrets Louise Erixon (SD).Foto: Bo Åkesson

Det har varit tungt arbete med skyddskläder på och en utsatthet. Dessutom har frånvaron av ordinarie personal varit stor vilket har gjort att arbetsbelastningen blir väldigt hög.

Den Socialdemokratiskt ledda regeringen har under pandemin öst pengar på kommunerna för att de ska gå till såna här insatser, Sölvesborg har fått ta del av någonstans mellan 30-40 miljoner ifrån regeringen i pandemistöd. De allra flesta av dessa pengar har Samstyret i Sölvesborg använt för att nå ett rekordresultat i bokslutet.

Annons

Men nu kom då en satsning på omsorgspersonalen, och hur blir det då? Jo, 75:- mer i månaden fick de. De är så klart värda detta, men jag tycker de gott skulle vara värda mer. Jämför man med lärarlyftet för några år sen så fick några 1500:- mer i månaden.

Vad kostar då detta kommunen? Ja, det blir ungefär 500.000 i ökade lönekostnader på ett år, när man då tänker på hur mycket pandemistöd kommunen fått så förefaller det ganska snålt.

Men det som gör mig riktigt upprörd är att det finns omsorgspersonal i Sölvesborg som inte får någonting, trots att de slitit hårt med fler arbetsuppgifter och ökad belastning. Jag pratar om barnomsorgspersonalen, de har helt lämnats utanför och får alltså 0:- av detta lönelyft.

”Men det som gör mig riktigt upprörd är att det finns omsorgspersonal i Sölvesborg som inte får någonting, trots att de slitit hårt med fler arbetsuppgifter och ökad belastning.”
Jörgen Englin

Barnskötarna har burit uppe hela samhället under pandemin, utan barnomsorgen så hade ingen samhällsfunktion fungerat. Arbetsbelastningen har varit väldigt hög på barnomsorgspersonalen.

Förskolorna har varit stängda för besök och föräldrar har fått lämna och hämta sina barn utomhus, detta har medfört att personalen har fått sköta av och påklädning, något som föräldrar gjorde innan pandemin. Jag har själv min dotter på Kanehalls förskola och det har hänt att jag fått stå och vänta i 20-25 minuter vid hämtning när många barn ska hem samtidigt.

Jag har sett hur personalen slitit och gjort sitt bästa för både barnen och oss föräldrar, alltid med ett gott bemötande. Personalsituationen har till och från varit väldigt ansträngd med hög frånvaro på ordinarie personal. Jaga vikarier har blivit en stor del av vardagen, när det kommer vikarier kan man dessutom inte förutsätta att de är självgående utan ännu mer ansvar läggs på den ordinarie personal som är på plats.

Så nu har alltså Samtyret, SD, M, KD och SoL, visat hur de uppskattar barnomsorgens personal, lika med ingenting.

Detta är skamligt och vi Socialdemokrater hade gjort andra prioriteringar för att lyfta deras arbete under pandemin.

Till sist vill jag säga till all omsorgspersonal i Sölvesborg, ni är hjältar och förtjänar bättre.

Jörgen Englin (S), 2:e vice ordförande barn och utbildningsnämnden i Sölvesborg

Annons
Annons
Annons
Annons