Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Skarpt läge

Nu är det 2023 och bara sju år kvar till 2030, då vi ska ha minskat våra koldioxidutsläpp med 50 procent. Enligt lag!
Klimatet • Publicerad 5 januari 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att Sverige ska minska koldioxidutsläppen är en fråga om lag, inte tyckande.
Att Sverige ska minska koldioxidutsläppen är en fråga om lag, inte tyckande.Foto: Johan Nilsson/TT

Men vi fortsätter att öka våra utsläpp år för år. Vår nya regering har under hösten raskt försvårat vår möjlighet att uppnå målen, till exempel genom att sänka reduktionsplikten, öka avdrag för tjänste- och arbetsresor med bil och sänka skatter på drivmedel.

”Det finns ingen anledning längre att vara nöjd eller stolt över svensk klimatpolitik. Vi ligger inte i framkant. Idag råder osäkerhet om Sveriges väg mot klimatmålen.”
Eva Bergenstråhle, Klimatsvaret

Det finns ingen anledning längre att vara nöjd eller stolt över svensk klimatpolitik. Vi ligger inte i framkant. Idag råder osäkerhet om Sveriges väg mot klimatmålen. Näringslivet, som är beroende av långsiktighet, klagar liksom kommuner, regioner och vi medborgare, som oroar oss över de hotande klimatkatastroferna.

Annons

Vi måste ta oss an den nödvändiga omställningen på allvar. En början kunde vara organisationen Klimatsvarets förslag ”Avgift och Utdelning”. Våra vägtransporter är en tung post i koldioxidbudgeten. Riksdagen bör besluta om en successivt stigande avgift på diesel och bensin, tills dess att vi ställt om till fossilfritt.

Ekonomiska drivkrafter (piskor) är erkänt effektiva. Moroten är att alla avgifter samlas i en egen pott och delas ut till alla medborgare regelbundet. De flesta skulle vinna på systemet. Det är rättvist, pedagogiskt och lättadminstrerat.

Eva Bergenstråhle, Klimatsvaret

Annons
Annons
Annons
Annons