Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Skövlingen i Sölvesborg

Stadsbiblioteket i Sölvesborg har ritats av arkitekt SAR Jan Lagerås. Jämte detta har Jan sin hand bakom flera utomordentligt tilltalande byggnader i sjö- och stapelstaden.
Publicerad 4 februari 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jan Lagerås, legendarisk stadsarkitekt i Sölvesborg, ett arv som nu riskerar att förskingras.
Jan Lagerås, legendarisk stadsarkitekt i Sölvesborg, ett arv som nu riskerar att förskingras.Foto: Gunnel Persson

Jan var unik i många avseende kanske särskilt för hans starka intresse för gestaltning av vackra detaljer i rummet som inredning, färgval, möbelval, materialval. T.o.m hängningen av konstverk ägnades mycken tid.

Hans sinnrika formspråk kännetecknades av ett säreget intresse för utformandet utav detaljer som i mycket påminner om stora tidigare arkitekter typ Gunnar Asplund som bland annat står bakom Tingshuset i Sölvesborg, Skogskyrkogården i Stockholm med mycket mera.

Annons

Att nu på nära håll få uppleva den sanslösa förstörelsen av Sölvesborgs Stadsbibliotek gör inte bara ont. Är det ens tillåtet frågar jag mig.

”Att nu på nära håll få uppleva den sanslösa förstörelsen av Sölvesborgs Stadsbibliotek gör inte bara ont. Är det ens tillåtet frågar jag mig.”
Peter Lindborg

Jan Lagerås finstämda gestaltningar som formerats i Tidskriftsrummet, Blekingerummet och vackert utformade inredningsdetaljer har nu skövlats.

Det sägs att man inte ska diskutera smak. Om vad som är god och dålig smak.

Jo, man kan mycket väl diskutera god smak och dålig smak. I detta fall är det dessutom mer än väsentligt. Den som fattat besluten om dessa skövlingar saknar smak.

Förändringarna är långt mer än smaklösa. Kan det ens vara tillåtet att få ”skövla” en arkitekturskatt efter Jan Lagerås. Naturligtvis icke.

Gör om och Gör rätt.

Peter Lindborg, Fd verksam arkitekt och vän.

Annons
Annons
Annons
Annons