Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Skydda kvinnorna

Bara några timmar från Sverige pågår det nu ett fullskaligt krig. Rysslands invasion av Ukraina är ett avgrundsdjupt mörker. Kvinnor och barn är på flykt. I krig används våldtäkt som vapen, och det är vedervärdigt.
Ukraina • Publicerad 3 maj 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ett fullskaligt krig och avgrundsdjupt mörker - det kräver skärpta lagar mot krigsförbrytelser.
Ett fullskaligt krig och avgrundsdjupt mörker - det kräver skärpta lagar mot krigsförbrytelser.Foto: Felipe Dana

Putin har riktat in sig på civila mål i Ukraina och resultatet har blivit en humanitär katastrof. Tusentals människor har mist sina liv och ännu fler är på flykt från sin hem, främst kvinnor och barn. Men många befinner sig fortfarande kvar i landet. Organisationen Child10 varnar för en ökad risk att barn som flyr på egen hand riskerar att bli offer för trafficking.

Sexuellt våld, där våldtäkt och andra sexuella övergrepp blir vapen i krig, är krigsbrott och ska bestraffas därefter. Dessvärre sker det i väldigt liten utsträckning i dag. Det vill Centerkvinnorna ändra på. Vi vill att kunskapen höjs och ambitionen ökar att hantera även sexualbrott i den internationella brottmålsdomstolen, ICC. ICC:s handlingsutrymme är dock begränsat eftersom alla länder, till exempel Ryssland och USA, inte är anslutna till ICC.

Annons

Därför vill vi att möjligheten att kunna bestraffa förövare för krigsförbrytelser stärks genom utökad befogenhet för nationella domstolar att döma för krigsbrott. Förövarna måste ställas till svars för sina brott!

”Därför vill vi att möjligheten att kunna bestraffa förövare för krigsförbrytelser stärks genom utökad befogenhet för nationella domstolar att döma för krigsbrott. Förövarna måste ställas till svars för sina brott!”
Sofia Jarl, centerkvinnorna

Centerkvinnorna vill också ta ett krafttag mot sexhandel. Vi måste också skärpa lagarna här i Sverige. I dag ger köp av sexuell handling i regel endast strafföreläggande och böter. Centerkvinnorna vill att minimistraffet för köp av sexuell handling ska höjas till fängelsestraff. I de fall då ett barn, alltså en person under 18 år, är offer ska förövaren alltid dömas för brott mot barn. Så är inte fallet nu, då förövaren kan ursäktas om denne uppger sig inte haft kännedom om barnets ålder.

I en mörk tid där många människor lever i oerhört svåra förhållanden måste vi stå på de utsattas sida. Därför krävs det krafttag mot det sexuella våldet för att skydda kvinnor och barn.

Sofia Jarl, Förbundsordförande Centerkvinnorna

Centerkvinnorna Blekinge

Annons
Annons
Annons
Annons