Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Sluta idrottskriga

Är det krig på idrottsarenorna? Alla idrottare: Sluta använda ordet ”krig” när ni ska förklara att ni gett allt på banan.
Idrott • Publicerad 6 maj 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det här är inte en idrottsarena. Det är krig. På riktigt.
Det här är inte en idrottsarena. Det är krig. På riktigt.Foto: Sergey Vaganov

Ni är tillräckligt fantastiska och beundransvärda i er förmåga att kunna ta ut er och ge precis allt ni kunnat, just vid rätt tillfälle, men krigar det gör ni inte. Om ni inte förstått det innan så hoppas jag ni förstår vad krig innebär när ni ser bilderna från Ukraina.

Jag hoppas och tror faktiskt att ni aldrig vill bli en riktig krigare. Ni får svära hur mycket ni vill och använda andra otrevliga ord om ni vill, men inte ordet ”krig”. Det är det mest fasansfulla som vi har på den här planeten. Sluta från och med nu! Bestäm er för det!

Annons

Annars fortsätter ni att normalisera ordet krig så att vi till slut inte tycker att det är nåt förfärligt, utan det blir tvärt om. När ni som är idolerna använder ordet krig så fort ni ska göra nåt kommer barnen att säga likadant. Det blir positivt och tufft att ”ut och kriga”, är det verkligen det ni vill?

När jag får höra av en ung tjej som kommit i mål efter 30 km skidåkning, säga att hon krigade hela loppet blir jag bara ledsen. Du är precis lika bra om du säger att du kämpade och gav allt.

”När jag får höra av en ung tjej som kommit i mål efter 30 km skidåkning, säga att hon krigade hela loppet blir jag bara ledsen. Du är precis lika bra om du säger att du kämpade och gav allt.”
Arvid

Men det är kanske inte tillräcklig tufft. Det är inte vilka ord man använder som gör en tuff, det är ens prestationer och handlingar.

Hockeyn känns som dom var bland dom första som började använda de här uttrycken, döda tid, det behövs mer soldater på isen och nu senast hörde jag en tränare som ville ha mera gangsters i sitt lag.

Vad är det för skitsnack egentligen. Gangsters är såna som är med i de kriminella gängen. De dödar människor, de skjuter skarpt om Ebba Busch vet vad det innebär!

Soldater dödar och våldtar i Ukraina dagligen, som soldater alltid gjort i krig oavsett var dom kommer ifrån. Är det såna människor ni vill ha i hockeyrinken?

Jag hoppas ledande personer inom olika föreningar och förbund tillsammans med ledande spelare och aktiva utövare, förändrar språket.

Tonen i samhället idag har blivit alltmer rå och vi behöver inte förstärka det med vårt språk, utan istället kan vi påverka det åt andra hålet men då behöver vi ledare och idoler som går i täten. Det är ni som våra barn ser upp till och tar efter.

Med hopp om förändring.

Arvid

Annons
Annons
Annons
Annons