Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Snart börjar avverkningarna

Om Sölvesborg är ”Sverigedemokratins skyltfönster” så måste vårt kommunalråd Louise Erixon vara partiets skyltdocka?
Sölvesborg • Publicerad 4 september 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Louise Erixon, inte en  skylddocka i SD:s skyltfönster, utan ett politikerproffs.
Louise Erixon, inte en skylddocka i SD:s skyltfönster, utan ett politikerproffs.Foto: Anders G Bergquist

Nej, någon docka är hon inte, tvärtom en högst driven och driftig politiker som vunnit respekt också hos sina politiska motståndare. Ett politiskt proffs, som aldrig arbetat med något annat. En ”proffsexpert” för att använda hennes eget uttryck.

Efter den turbulenta första tiden efter senaste valet har hon styrt kommunen utan några stora skandaler. Att små välfungerande kommunala demensboende lades ner till förmån för ett problemfyllt Frösunda-drivet jättebygge i Ljungaviken är väl det som upprört kommuninnevånarna mest.

”För snart börjar avverkningen av den vackra och stadsnära bokskogen vid Vitahall för att ge plats åt villatomter.”
Per Nilsson
Annons

Fram till nu. För snart börjar avverkningen av den vackra och stadsnära bokskogen vid Vitahall för att ge plats åt villatomter. Området är ett populärt rekreationsområde för Sölvesborgarna och både Brukshundsklubben och Ridskolan har lokaler och verksamhet där. Protesterna har varit omfattande, men inte påverkat de styrande under ledning av sd-Louise.

Visst är det märkligt. Sverigedemokraterna har mycket medvetet byggt bilden av att man representerar ”vanligt hyggligt folk” mot ”makten och eliten”. Men när partiet själv tagit Makten verkar lusten att lyssna på opinionen vara bortblåst och ersatt av prestige. Och inte en enda Sverigedemokrat, Moderat eller Kristdemokrat har hembygdskänsla eller civilkurage nog att stå upp mot byggplanerna. Det är skrämmande, och skamligt. Louise Erixon håller den egna partigruppen och samarbetspartierna i kort koppel och de går lydigt fot vid hennes sida.

I rikspolitiken har mycket hänt sedan m och kd i Sölvesborg inledde sitt Samstyre med SD. I förra valrörelsen lovade Ulf Kristersson förintelseöverlevaren Heidi Fried att aldrig, aldrig samarbeta med SD, ett parti bildat av nazister. Nu har Kristersson svängt ett helt varv och hyllar Sverigedemokraterna och dess ledare. Just nu verkar det h varit en självmordstaktik, stödet för hans parti rasar, och hans egen framtid verkar högst osäker.

Men för Louise Erixon är nog framtiden ljus. Även om hon förlorar makten här i Sölvesborg har hon kvaliteter att göra politisk karriär på riksplanet. Partiledare, statsminister? Vem vet? Hon är ju ett proffs. Och den utveckling vi ser nu i svensk politik hade ingen kunnat förutse för några år sedan.

Per Nilsson

Annons
Annons
Annons
Annons