Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Snart invaderas Sverige av USA

En majoritet av svenska folket, 84 procent, säger nej till att främmande makt ska få placera militärer och krigsmateriel på svenska militärbaser – utan svensk insyn. Det visar en opinionsundersökning som Novus har gjort på uppdrag av Sveriges Fredsråd.
DCA-avtalet • Publicerad tisdag 12:45
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
USA:s försvarsminister Lloyd J. Austin III tackar Sveriges statsminister Ulf Kristersson för leveransen?
USA:s försvarsminister Lloyd J. Austin III tackar Sveriges statsminister Ulf Kristersson för leveransen?Foto: FREDRIK SURELL/TT

Den 18 juni ska Sveriges riksdag rösta om USA:s militärmakt får slå sig ner på 17 svenska militärbaser. Avtalet gäller i tio år. Nato-avtalet däremot kan sägas upp med ett års varsel.

Den 5 december 2023, utan förvarning, undertecknades ett försvarsavtal mellan Sverige och USA kallat Defence Cooperation Agreement (DCA). Sedan dess har regeringen varit ganska tyst om detta omvälvande avtal. Enligt Novus känner inte en majoritet av befolkningen till avtalet. Varför sker ingen ordentlig genomgång av avtalet och debatt i Sveriges Radio, TV och i morgontidningarna? Vilket ansvar tar svenska medier för att informera sina lyssnare, tittare och läsare?

Annons

Vad handlar avtalet om? I 30 artiklar beskrivs de rättigheter som USA:s försvarsgrenar: armé, flyg och flotta ska erbjudas i Sverige. Det är en häpnadsväckande läsning av svensk eftergivenhet. Inte nog med att USA:s krigsmakt får slå sig ner på Sveriges militära baser, från Kiruna i norr till Revingehed i söder (Artikel 3).

På dessa baser ska USA också få bygga egna hemliga områden för sina militära styrkor och vapen. Dessutom får USA:s militärpolis rätt att agera där amerikanska styrkor befinner sig men också i samhällen i närheten (14).

Om de begår brott gäller inte svensk lag utan amerikansk. Sverige ”avstår” från ”sin suveränitet” (12). Svensk lag kommer därmed inte längre gälla alla som befinner sig i landet.

USA:s militära styrkor befrias från skatter och andra avgifter (16, 17, 21). Leverantörer som följer med trupperna från USA är också undantagna från svenska lagar och bolagsskatter (26). Svenska skattebetalare förväntas stå för så gott som all militär verksamhet som USA bedriver i Sverige.

Inte nog med detta! De amerikanska styrkorna får rätt att ”röra sig fritt på svenskt territorium” (11). De kan nyttja skjutbanor, vägar, flygplatser och hamnar när de så önskar. Svenska myndigheter ska på begäran ”kostnadsfritt utfärda alla handlingar och registreringsmärken” för motorfordon ( 9).

”DCA-avtalet påminner oss om alla de krig och avtal under 1900-talet och fram till i dag som USA har tvingat på andra länder. Men denna gång gäller det Sverige! Och en regering som frivilligt har gått med på det.”
Hans Hjälte och Brita Järnefors

DCA-avtalet påminner oss om alla de krig och avtal under 1900-talet och fram till i dag som USA har tvingat på andra länder. Men denna gång gäller det Sverige! Och en regering som frivilligt har gått med på det.

Den 18 juni ska riksdagens ledamöter fatta beslut för eller emot DCA-avtalet. De bör naturligtvis rösta emot detta förödmjukande militäravtal. De som röstar för DCA-avtalet skänker bort Sverige till USA som ständigt för krig mot andra länder.

Svenska folket måste ges möjlighet att ta ställning till detta militäravtal som de varken bett om eller känner till. Avtalet kommer annars att begrava Sveriges fem århundraden av frihet och självständighet.

Rösta nej till DCA-avtalet!

Hans Hjälte, journalist, tidigare politisk chefredaktör på Folkbladet i Västerbotten Eva Brita Järnefors, journalist och författare på Psykologtidningen

Annons
Annons
Annons
Annons